Imprimare

Studiu medical privind riscul de cancer la gemeni

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Daca un geaman dezvolta o forma de cancer, atunci creste riscul si pentru celalalt geaman sa se confrunte cu o forma de crestere tumorala canceroasa, potrivit unui amplu studiu publicat In 'Journal of the American Medical Association' (JAMA), conform Agerpres.

Studiul indica faptul ca gemenii dezvolta de multe ori forme diferite de cancer. Aceasta sugereaza ca in unele familii exista un risc crescut de cancer pentru toti membrii sai.

Pentru acest studiu, autorii au examinat dosarele medicale a mai mult de 200.000 de perechi de gemeni identici (monozigoti) si fraterni (dizigoti) din Danemarca, Finlanda, Norvegia si Suedia, care au fost urmariti pe parcursul a 30 de ani pana in anul 2010.

A fost identificata prezenta unei forme de cancer la ambii gemeni la 3.316 perechi studiate. Intre acestia, tumora a fost similara la 38% dintre gemenii monozigoti si la 26% dintre gemenii dizigoti.

Cercetatorii au estimat ca atunci cand unul dintre gemeni dizigoti este diagnosticat cu cancer, fratele sau are un risc de 37% de a dezvolta tumori canceroase. La gemenii identici, riscul creste si mai mult, ajungand pana la 46%.

Cancerul testicular a reprezentat cel mai mare risc pentru aceste familii: riscul este de 12 ori mai mare pentru un geaman dizigot si de 28 de ori mai mare pentru un geaman identic, fata de statistica obisnuita, au precizat cercetatorii.

Deoarece gemenii fraternali sunt similari genetic cu alti frati si surori din familie, acest studiu sugereaza un risc crescut de cancer in familiile in care unul dintre frati dezvolta boala.

Studiul arata de asemenea ca riscul de cancer ereditar este in general de 33%, insa procentul fluctueaza de la o forma la alta, fiind de 58% pentru melanom (un cancer de piele agresiv), de 57% pentru cancerul de prostata, de 39% pentru cel ovarian, de 38% pentru cel de rinichi si de 31% pentru cancerul de san.

Acest studiu, cel mai mare efectuat vreodata asupra cancerului la gemeni, a fost realizat de cercetatori de la Facultatea de Sanatate Publica de la Universitatea Harvard, de la University of Southern Denmark si de la Universitatea din Helsinki.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu-medical-privind-riscul-de-cancer-la-gemeni_21487/

lauff lautf laurf