Imprimare

Recomandare: Inceperea screening-ului pentru cancerul de san de la varsta de 50 de ani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Femeile care nu au un risc crescut cunoscut de cancer de san ar trebui sa inceapa dupa varsta de 50 de ani sa faca screening mamografic de doua ori pe an pana la varsta de 74 de ani, potrivit unei recomandari finale emise de un grup de lucru influent din SUA, informeaza Agerpres.

Pentru femeile aflate in deceniul al cincilea al vietii, screening-ul pentru cancer de san la fiecare doi ani poate fi, de asemenea, eficient, dar decizia de a incepe screening-ul ar trebui sa fie una individuala, luand in considerare istoricul sanatatii femeii, preferintele sale si modul in care ea valorizeaza potentialul beneficiilor si al daunelor, a afirmat U.S. Preventive Services Task Force.

Femeile de 40 de ani, care au o mama, sora sau fiica cu cancer de san pot beneficia mai mult decat femeile cu un risc mediu, de inceperea screening-ului inainte de varsta de 50 de ani, a spus el.

"Descoperirile noastre sprijina o serie de optiuni disponibile pentru femei — incepand cu mamografii regulate la varstele de 40 de ani, urmate de screening de la 50 de ani, cand probabilitatea beneficiului este mai mare", a declarat vicepresedintele Kirsten Bibbins-Domingo. "Femeile merita sa inteleaga ceea ce spune stiinta despre screening-ul mamografic, astfel incat sa poata lua cea mai buna decizie pentru ele insele in parteneriat cu medicul lor", a adaugat acesta.

De asemenea, grupul operativ a ajuns la concluzia ca dovezile sunt insuficiente pentru a determina echilibrul dintre avantaje si prejudicii in doua domenii: screening-ul la femeile cu sanii densi si eficacitatea mamografiei 3D pentru detectarea cancerului de san.

Intrebarile despre cand si cat de des ar trebui ca femeile sa faca screening pentru cancer de san au facut parte, ani de zile, dintr-o dezbatere fierbinte, mai multe organizatii facand recomandari eterogene cu privire la screening-ul mamografic si creand astfel confuzie printre femei.

In octombrie 2015, o alta organizatie influenta, American Cancer Society a emis un amplu ghid similar, sugerand ca cele mai multe femei ar trebui sa inceapa sa faca screening anual de la varsta de 45 de ani in loc de 40 de ani si apoi, de la 55 de ani, sa faca screening de doua ori pe an.

"Task Force, American Cancer Society si multe alte organizatii au afirmat ca mamografia este un instrument important pentru a reduce riscul de a muri de cancer de san si ca beneficiile mamografiei cresc odata cu varsta", a declarat Albert Siu, presedinte al Task Force. "Speram ca aceasta convergenta tot mai mare a concluziilor unor organizatii diferite ofera femeilor si furnizorilor de sanatate incredere in stiinta care sustine screening-ul mamografic", a mai spus sursa citata.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Recomandare_-Inceperea-screening-ului-pentru-cancerul-de-san-de-la-varsta-de-50-de-ani_21493/

lauff lautf laurf