Imprimare

Dialog pe politicile si legislatia medicamentului la MS

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii va continua dialogul cu asociatiile producatorilor de medicamente si cu asociatiile de pacienti in ceea ce priveste politicile si legislatia medicamentului in Romania, iformeaza Agerpres.

"Principala preocupare a Ministerului Sanatatii este aceea de a asigura medicatia si tratamentele necesare pacientilor. Dupa ce producatorii vor depune dosarele de preturi la termen, conform legii, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului vor analiza situatia fiecarui caz in parte, astfel incat sa se evite disfunctionalitatile in aprovizionarea cu medicamente", precizeaza MS.

MS, impreuna cu ANMDM, monitorizeaza in permanenta situatia aprovizionarii cu medicamente din piata si intervine in cazurile in care apar disfunctionalitati pentru a remedia situatia. "Exista cadru legislativ prin care MS sa intervina in situatiile in care se constata ca un anumit produs lipseste de pe piata: fie este inlocuit cu un medicament generic, fie cu alt medicament din clasa lui terapeutica, fie se va realiza o achizitie rapida prin procedura de nevoi speciale (in caz fara alternativa)", arata reprezentantii ministerului.

Aproximativ 800.000 de pacienti cu afectiuni cronice risca sa ramana fara tratament in acest an in cazul disparitiei de pe piata a unui numar de 123 de medicamente esentiale pentru cel putin 10 arii terapeutice, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Calin Galaseanu.

Cei mai afectati vor fi pacientii care sufera de boli cardiovasculare intrucat 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afectiuni. De asemenea, pacientii cu afectiuni neurologice pot ramane fara 19 dintre medicamentele din schemele lor de tratament, iar cei cu afectiuni oncologice nu vor mai avea acces la sase dintre medicamentele utilizate pana in prezent. Cu foarte putine alternative terapeutice generice sunt pacientii cu afectiuni imunologice, pacientii care au suferit un transplant sau cei cu afectiuni hematologice.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dialog-pe-politicile-si-legislatia-medicamentului-la-MS_21494/

lauff lautf laurf