Imprimare

Program de educatie pentru sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Programul educatie pentru sanatate va fi lansat, in prima lui forma, la semnarea protocolului cu Organizatia Mondiala a Sanatatii din 24 februarie, a declarat ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, care a participat la Camera Deputatilor, la "Ora Guvernului"- informeaza Agerpres.

Potrivit acestuia, in 2016 va fi implementat un proiect-pilot pentru cancerul colo-rectal si va fi dezvoltat proiectul-pilot privind cancerul de san.

"Eforturi in sensul initierii unui program de screening se fac din 2009 cu mici pauze, dar a construi o retea de screening nu inseamna a face un simplu test-diagnostic, inseamna a avea o baza, inseamna a avea o retea, inseamna a avea laboratoare de referinta, a avea standardizare si control al calitatii, toate acestea se construiesc in timp. Daca la colul uterin, sa zicem, suntem mai avansati, situatia este foarte complicata in ceea ce priveste cancerul de san unde lipsesc fara doar si poate aparatura si mai ales specialisti. Exista un pilot pe care il vom dezvolta si la cancerul de san, iar la cancerul de col uterin ne propunem extinderea retelei. Tot anul acesta va debuta si un pilot pentru cancerul colo-rectal. Ne intereseaza acest lucru si am afimat-o, nu doar profilaxia secundara, cat si cea primara", a explicat ministrul.

Achimas-Cadariu a precizat ca nu orice test-diagnostic este si un test-screening. Potrivit acestuia, rezultatul unui program de screening se vede "in decenii". "Din experienta tarilor care au facut acest lucru, in 20-30 de ani s-a vazut scaderea mortalitatii prin aceste boli specifice. Pana atunci trebuie sa sustinem in continuare si terapia", a sustinut ministrul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Program-de-educatie-pentru-sanatate_21501/

lauff lautf laurf