Imprimare

Artrita. Viata inainte si dupa diagnostic

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In Romania, aproximativ 200.000 de persoane sunt diagnosticate cu artrite. Afectiunile reumatismale reprezinta cea mai raportata cauza de boala la populatia adulta. 10% din populatie prezinta din aceasta cauza un grad de handicap motor, conform datelor OMS.

Bolile reumatismale reprezinta un impact socio-economic major, avand costuri sociale semnificative.

In perioada iulie – decembrie 2015 Societatea Romana de Reumatologie si Liga Romana Contra Reumatismului au organizat 6 grupuri de lucru cu pacientii diagnosticati cu artrite in Bucuresti, Constanta si Focsani, in continuarea Programului de Auto-Management al Artritei dezvoltat de catre Universitatea din Stanford pentru persoanele cu Artrita si Fibromialgie.

Dupa sesiunea de formare a cadrelor medicale si a reprezentantilor asociatiilor de pacienti organizata In toamna anului 2013, anul acesta s-a organizat a treia sesiune de intalniri cu pacientii, urmand ca pana In 2016, cat timp este disponibila licenta Stanford, sa se implementeze astfel de grupuri de lucru la nivelul Intregii tari. “In cadrul Programului de Auto-Management al Bolii, pacientul va primi informatii utile prin care sa Isi poata gestiona anumite probleme care se ivesc pe parcursul evolutiei bolii sale atat din punct de vederefizic cat si din punct de vedere emotional”, spune dr. Gabriela Boala, trainer In Programului de Auto- Management al Artritei.

In urma cursurilor, pacientii vor deprinde o serie de tehnici de gestionare a propriei boli, fapt ce Ii va ajuta sa castige Incredere In sine, In capacitatea lor de a controla simptomele. Isi vor putea controla durerea, teama si oboseala continua, iar prin exercitii mentale si fizice vor putea sa Isi Imbunatateasca mobilitatea.

Pentru bolnavul cu artrita, o boala severa, progresiva si invalidanta, durerea devine o a doua haina, Ii Insoteste orice miscare; chiar si simplul gest al tinerii unui stilou Intre degete poate fi un chin. Zilele nu se mai Impart In cele cu soare sau fara soare, diferenta Intre ele facand-o prezenta sau absenta durerii.

“Cursurile de self-management reprezinta de fapt un adevarat ‘manual de Intrebuintare’ pentru pacientii cu atrita, un ghid care Iti arata nu numai cum poti efectua unele din cele mai simple activitati astfel incat ele sa fie cat mai putin dureroase, dar si tehnici de gandire pozitiva si de control al durerii”, explica Ovidiu Constantinescu, pacient cu artrita.

Durerea este cea mai presanta problema a pacientului cu artrita, iar impactul diagnosticului Il poate predispune la depresie. Schimbarile produse de boala precum supararea, nesiguranta viitorului duc la modificarea asteptarilor si a obiectivelor. Consecinta este scaderea aderentei la tratament si ulterior inrautatirea starii generale.

Pentru a gestiona toate aceste situatii este necesar un parteneriat Intre pacient si echipa medicala. “Principalele probleme ale unui pacient cu artrita sunt oboseala, durerea si teama ca In viitor ele se vor accentua. Acestor probleme le raspunde Programul de Auto-Management al Artritei”, subliniaza Rozalina Lapadatu, trainer In cadrul programului si presedinte al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

Despre Programul de Auto-Management al Artritei

Arthritis Self-Management Programme (Programul de Auto-Management al Artritei) a fost creat de Stanford Patient Education Research Center si este conceput pentru a le arata medicilor, asistentilor, psihologilor si reprezentantilor asociatiilor de pacienti cum sa Ii ajute pe pacienti sa Isi gestioneze propria boala In scopul Imbunatatirii sanatatii fizice si emotionale.

In prezent, Programul de Auto-Management al Artritei este derulat la nivelul a 13 zone de pe Intreg globul: SUA, Australia, Germania, Irlanda, Lituania, Romania, Olanda, Marea Britanie, China si Hong Kong, Barbados, Canada, Noua Zeelanda, Santa Lucia.

Tematicile abordate:

  • Continutul Programului
  • Principiile auto-gestionarii durerii
  • Folosirea mintii pentru a gestiona durerea si alte simptome
  • Managementul durerii si oboselii
  • Stabilirea obiectivelor/ Planurilor de actiune
  • Rezolvarea problemelor
  • Emotii
  • Activitatea fizica/ Exercitii
  • Osteoporoza
  • Prevenirea caderilor
  • Folosirea medicatiei
  • Alimentatia sanatoasa
  • Modificarea activitatilor pentru durere si oboseala
  • Lucrul cu medicii si sistemul medical
  • Evaluarea tratamentelor
  • Somnul
     

Autorii cursului au pus accent pe folosirea mintii ca instrument de control al durerii si al altor simptome, pacientii fiind indrumati pentru a acorda atentie emotiilor si identificarii corecte a lor. Stabilirea obiectivelor, a planurilor de actiune, precum si rezolvarea problemelor sunt parti importante ale acestui curs.

De asemenea, in cadrul programului, pacientii se familiarizeaza cu metode de imbunatatirea mobilitatii prin exercitii si de pastrare a integritatii fizice prin prevenirea caderilor si diminuarea riscului reprezentat de osteoporoza. Modificarea activitatilor pentru durere si oboseala, precum si importanta somnului si a odihnei vin in completarea acestui set de reguli comportamentale ce urmareste ameliorarea vizibila a calitatii vietii pacientului.

Nu In ultimul rand, pacientii vor afla de importanta colaborarii cu medicii si asistentii, in ceea ce priveste stabilirea unui program personalizat de exercitii, stil de viata si medicatie. Astfel, pacientul devine parte activa a echipei.

 

 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Artrita.-Viata-inainte-si-dupa-diagnostic_21505/

lauff lautf laurf