Imprimare

ARPIM: Noua metoda de calcul a pretului pentru salvarea medicamentelor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

ARPIM sustine ca articolul 8.1 inclus in metodologia actuala de calcul al pretului la medicamente care presupune referentierea pretului medicamentelor originale la medicamentele generice are consecinte negative majore asupra disponibilitatii medicamentelor pe piata romanesca.

"Articolul 8.1 ne obliga sa coboram pretul medicamentelor originale la 35% sub minimul european, este o masura impusa fara o analiza prealabila de impact care pune multe dintre companiile farmaceutice in situatia de a nu mai putea comercializa anumite medicamente pe piata din Romania. Deja pacientii se confrunta cu disparitia medicamentelor de pe piata, iar mentinerea unei astfel de prevederi creste numarul medicamentelor expuse riscului de a disparea, incalca dreptul pacientilor de a avea acces la medicamente si ingradeste libertatea economica a companiilor farmaceutice.
Conform estimarilor unui studiu realizat de casa de avocatura DLA Piper, 123 de medicamente sunt la risc de a disparea in urma implementarii articolului 8.1. Vor fi afectati peste 800.000 pacienti care sufera de boli cardiovasculare, afectiuni neurologice, oncologice, dermatologice.” a declarat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM)

ARPIM saluta initiativa consultarilor publice pentru revizuirea metodologiei de calcul al pretului la medicamente si regreta absenta reprezentantilor Ministerului Sanatatii de la masa rotunda organizata in data de 7 martie a.c.

Totodata, ARPIM subliniaza necesitatea ca rezultatele acestor consultari sa duca la modificarea imediata a metodologiei de calcul al pretului la medicamente astfel incat toti pacientii sa aiba la dispozitie tratamentele necesare. 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/ARPIM_-Noua-metoda-de-calcul-a-pretului-pentru-salvarea-medicamentelor_21513/

lauff lautf laurf