Imprimare

Transplantul cu celule stem, sansa pacientiilor cu leucemie acuta limfoblastica

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Leucemia Acuta Limfoblastica (LAL) este o afectiune hematologica severa, fiind o forma rara de cancer al sangelui si maduvei osoase la adult, iar la copil este cea mai frecventa forma de leucemie acuta - aproximativ 80% din leucemiile acute ale copilului. Spre deosebire de leucemiile cronice, leucemia acuta progreseaza foarte repede. In doar cateva sapatamani, boala evolueaza iar simptomele se inrautatesc.

"Pentru ca vorbim de o forma extrem de agresiva de cancer, este foarte important ca diagnosticul sa fie pus corect si la timp. Debutul bolii este deseori brutal, pacientul resimte o stare generala de rau si disconfort. In unele cazuri, pot aparea formatiuni tumorale, jena sau durere in etajul superior abdominal si sunt si anumite cazuri cand boala apare pe nesimtite, fara manifestari vizibile.

Pentru ca simptomele leucemie acute limfoblastice sunt atat de diferite, diagnosticarea se face pe baza testelor uzuale de sange. Daca rezultatele acestora nu se incadreaza in limite normale, persoana in cauza trebuie sa fie directionata catre un medic specialist hematolog", explica Dr. Nicoleta Berbec, Conferentiar Spitalul Clinic Coltea, Bucuresti.

LAL este determinata de inmultirea la nivelul maduvei osoase hematogene a unor celule foarte tinere, care sunt anormale ca structura si functie si care invadeaza intreaga maduva osoasa.

De cele mai multe ori, nu se distinge o cauza precisa care sa determine transformarea celulelor sanatoase in celule maligne, insa anumiti factori pot fi responsabili de boala - factorii de mediu, tratamentele citostatice anterioare sau consumul de alcool in perioada maternitatii; factorii genetici.

Tratamentul pacientilor cu LAL consta in imbinarea terapiei de sustinere cu terapia specifica bolii.Pentru distrugerea celulelor canceroase si obtinerea remisiunii complete a bolii, se initiaza terapia citostatica. In cazul a 40-50% dintre pacienti, insa, exista un risc crescut de recadere.

"Pentru pacientii recazuti, transplantul cu celule stem, de la un donator din familie sau neinrudit, reprezinta o reala sansa la viata. Prin chimioterapie, sunt distruse celulele canceroase si se induce remisiunea, insa in acelasi timp, citostaticile slabesc mult organismul.

Din fericire insa, medicii au acum la dispozitie o abordare terapeutica inovatoare, prin care sistemul imunitar al pacientului este programat sa lupte si sa distruga celulele canceroase. Pe aceasta cale perioada de supravietuire fara progresia bolii este de aproximativ 6 luni," mai spune Dr. Nicoleta Berbec, Conferentiar Spitalul Clinic Coltea, Bucuresti.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Transplantul-cu-celule-stem_-sansa-pacientiilor-cu-leucemie-acuta-limfoblastica_21515/

lauff lautf laurf