Imprimare

50% dintre pacientii cu glaucom sunt nediagnosticati

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Glaucomul este o afectiune cronica oftlamologica considerata a doua cauza de orbire ce poate fi prevenita, la nivel mondial.

In Romania sunt aproximativ 140.000 pacienti diagnosticati cu glaucom, conform datelor Societatii Romane de Glaucom, insa conform statisticilor mondiale, 50 % dintre pacienti sunt nediagnosticati.

"Glaucomul, supranumit si hotul tacut al vederi, este o afectiune care nu are simptome in perioada de inceput a bolii. Pe masura ce avanseaza, pacientul isi va desfasura cu mai multa dificultate activitatile de zi cu zi. Este important de subliniat ca glaucomul nu este o boala reversibila.

Tratamentele disponibile azi, insa, sunt foarte eficiente in a opri evolutia afectiunii. De aceea este esential ca fiecare persoana, cu precadere cele in varsta, sa mearga regulat la un control oftalmologic", a declarat Prof. Dr. Dorin Chiselita, Presedintele Societatii Romane de Glaucom.

Exista anumite categorii de persoane care au un risc mai mare de a dezvolta glaucom si anumiti factori de risc: varsta (in cazul persoanelor peste 60 de ani riscul creste de 6 ori); persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I, diagnosticate cu glaucom; cele care sufera de afectiuni cardiace sau diabet; persoanele care au presiune intraoculara crescuta; cele cu miopie severa.

Glaucomul este o afectiune severa cu un impact considerabil la nivel mondial, la nivel european si in Romania, unde prevalenta, conform statisticilor, ar trebui sa fie de 2 %.
La nivel mondial, in perioada 6-12 martie se marcheaza Saptamana Mondiala a Glaucomului, care urmareste ca atratga atentia asupra acestei afectiuni.

Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global 80 de milioane de pacienti sufera de glaucom, iar aceasta afectiune este responsabila pentru 12% dintre cazurile de orbire.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/50_-dintre-pacientii-cu-glaucom-sunt-nediagnosticati_21514/

lauff lautf laurf