Imprimare

Cum poate fi imbunatatita relatia medic - pacient

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Stiinta a progresat si a ajutat la eradicarea unor boli, s-au gasit tratamente pentru altele, insa provocarile nu s-au terminat. Pe Glob, exista milioane de persoane care sufera de afectiuni cronice, precum diabetul, bolile de inima, hipertensiunea arteriala.

Desi speranta de viata a crescut, nu ne putem opri din procesul de imbatranire si bolile aferente acestuia. Problemele cu sistemul cardiovascular, cu articulatiile, cu memoria devin tot mai frecvente pe masura ce imbatranim.

Se spune ca nu exista boala, ci pacient. De aceea, modul in care evolueaza starea unui pacient in parte depinde nu doar de tratament, ci si de organismul sau. Este foarte importanta de asemenea increderea in medicul curant, pentru reusita tratamentului.

Pentru un bun demers al tratamentului, medicul trebuie sa ii ofere pacientului toate informatiile despre afectiunea sa. Doctorul trebuie sa aiba, totodata, o discutie deschisa si profesionala cu pacientul sau.

Termenii pe care ii foloseste medicul trebuie sa fie unii cat mai simpli, pentru ca pacientul sa inteleaga corect informatia. De asemenea, pasii pentru tratamentul prescris trebuie explicati in amanunt pacientului, astfel incat acesta sa inteleaga efectele, dar si posibilele efecte adverse ale medicamentatiei.

De asemenenea, cand se impune schimbarea tratamentului, aceasta trebuie discutata intre medic si pacient. Totodata, daca sunt disponibile noi medicamente pe piata, care au dat rezultate mai bune in cazul altor pacienti, este important ca pacientul sa fie informat despre acest lucru de catre medicul sau curant.

Pentru a stabili un diagnostic, este foarte importanta si comunicarea dintre medic si pacient, nu doar testele medicale. Informatiile legate de simptomele unei boli sunt foarte importante pentru stabilirea diagnosticului.

In cazul unor interventii chirurgicale, pacientul trebuie sa stie atat riscurile, cat si beneficiile. De asemenea, trebuie sa ii ceara medicului informatii despre toate tipurile de proceduri existente.

Comunicarea deschisa este esentiala. Medicul trebuie sa pastreze confidentialitatea pacientului si sa il faca sa se simta confortabil in cabinet.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cum-poate-fi-imbunatatita-relatia-medic---pacient_21522/

lauff lautf laurf