Imprimare

Parodontita ar putea favoriza aparitia maladiei Alzheimer

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Bolile gingivale pot fi responsabile de o rata mai crescuta de declin cognitiv la persoanele care au fost diagnosticate cu maladia Alzheimer, arata un studiu la care au luat parte 59 de persoane care sufereau de dementa usoara si moderata.

Cercetarea a fost publicata in revista Plos One. Se crede ca raspunsul organismului la inflamatii gingivale poate grabi declinul creierului. Inflamatia determina celulele imune sa se umfle, fapt care a fost mult timp asociat cu maladia Alzheimer.

Astfel, potrivit membrilor Societatii de Alzhemier, este importanta mentinerea unei igiene orale riguroase, pentru a scade riscul avansarii dementei. Si oamenii de stiinta de la Universitatea Lancashire au ajuns la concluzia ca persoanele care au o igiena orala deficitara au un risc mai ridicat de a suferi de dementa.

Studiul, realizat la Universitatea din Southampton si Kings College din Londra, a evaluat participantii luand probe de sange pentru a masura markerii inflamatori din sange. Cei 59 de participanti la studiu au fost urmariti pentru o perioada de sase luni. La 22 dintre acestia s-a dovedit ca sufereau de o boala parodontala, in timp ce la ceilalti 37 de pacienti simptomele bolii nu erau atat de evidente.

Prezenta unei boli gingivale, sau parodontita asa cum este cunoscuta in termini medicali, a fost asociata cu o crestere de sase ori a ratei de declin cognitiv, a sugerat studiul.

Dentistul Mark Ide de la Kings College din Londra a declarat, pentru BBC News, ca a fost surprins de rata de declin la pacientii cu Alzheimer care sufereau si de boli parodontale.

Profesorul Clive Holmes de la Universitatea din Southampton a spus ca rezultatele micii cercetari sunt foarte interesante si ca trebuie sa mai fie facute cercetari in acest sens.

Oricum, daca exista o legatura directa intre parodontita si declinul cognitiv, asa cum sugereaza aceasta cercetare, atunci tratamentul pentru boala parodontala poate sa fie o posibila optiune de tratament si pentru Alzheimer”, a declarat profesorul Holmes, citat de bbc.com. 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Parodontita-ar-putea-favoriza-aparitia-maladiei-Alzheimer_21529/

lauff lautf laurf