Imprimare

CE: Apel pentru stabilirea retelelor europene de referinta (ERN)

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Comisia Europeana (CE) a deschis apelul pentru furnizorii de servicii medicale de inalta specializare pentru a stabili retelele europene de referinta (ERN). Acesta va ramane deschis pana la data de 21 iunie 2016. Toate informatiile si documentele relevante sunt disponibile pe pagina web dedicata.

Pentru a sari in ajutorul canditatilor, pe data de 7 aprilie se va organiza o sesiune informativa, la Bruxelles. Astfel, acestora le va fi mai usor sa inteleaga toate detaliile legate de apelul lansat de CE. Locurile la aceasta sesiune sunt limitate, iar cei care vor avea prioritate sunt potentialii candidati. Cei care nu vor putea sa participe la sesiunea de informare vor putea insa sa urmareasca evenimentul on-line, pe internet.

O retea europeana de referinta este necesara pentru ca va aduna furnizori de servicii medicale si centre de expertiza foarte bine specializate, in scopul imbunatatirii accesului la diagnostic, tratament si furnizarea de asistenta medicala de inalta calitate pentru pacientii cu afectiuni rare, complexe, care necesita o concentrare deosebita de resurse sau expertiza, indiferent din ce tara a Europei provin.

Astfel, pentru a veni in sprijinul lor, Comisia Europeana a decis sa infiinteze aceste centre de referinta, dar si pentru optimizarea sistemelor de sanatate si o mai buna comunicare intre comunitatile medicale.

La inceputul lunii martie, in Romania, a fost aprobata acreditarea centrelor de referinta in baza unui Ordin de Ministru, iar in prezent acesta se afla in dezbatere publica. Dupa ce vom avea aprobata legea, centrele de referinta din tara noastra vor putea accede la retelele europene.  O astfel de retea vizeaza bolile rare.

Care este rolul acestor centre de referinta

ERN se concentreaza in jurul asistentei medicale extrem de specializare, in primul rand si se doreste sa imbunatateasca ingrijirea pacientilor cu boli complexe, cat si cooperarea intre alte centre de referinta.
Totodata, se doreste cresterea nivelului de informare despre afectiuni, responsabilizarea pacientului, cat si stimularea de asistenta medicala care sa fie specializata la un nivel foarte inalt.

Pentru ca toare acestea sa fie posibile, este nevoie de atragerea furnizorilor de servicii medicale care sa fie bine pregatiti pentru acest lucru.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CE_-Apel-pentru-stabilirea-retelelor-europene-de-referinta-_ERN__21532/

lauff lautf laurf