Imprimare

Absenta celulelor stem din endometru poate duce la pierderea sarcinii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pierderile de sarcina afecteaza milioane de femei din intreaga lume. Un nou studiu in domeniu a relevat faptul ca avorturile spontane pot fi puse pe seama lipsei celulelor stem din endometru, captuseala care inveleste uterul.

Rezultatele apartin unei cercetari efectuate la Universitatea Warwick , Marea Britanie, care a fost condusa de Jan Brosens. Oamenii de stiinta au prelevat probe din tesutul endometrial al unui numar de 183 de femei. Oamenii de stiinta spun ca una din 100 de femei care incearca sa devina mame sufera pierderi de sarcina repetate.

La femeile care sufereau de avorturi spontane, echipa de cercetatori nu a izolat la fel de multe celule stem din endometru ca in cazul celor care nu s-au confruntat cu aceasta problema.

Profesorul Jan Brosens spera ca aceste anomalii sa poata fi corectate inainte ca o femeie sa incerce sa ramana gravida din nou. Acest lucru are mari sanse de reusita, tinand cont de faptul ca aceste anomalii se pot descoperi inainte de obtinerea unei sarcini. 

Mai mult , acest studiu a descoperit si ca lipsa acestor celule stem din endometru are un efect de accelerare asupra imbatranirii celulare. Acest lucru inseamna ca organismul femeii nu este pregatit pentru o sarcina. Drept urmare, apare avortul spontan.

Probele prelevate de la femei care au avut doua-trei pierderi de sarcina au aratat ca numarul mic de celule stem prezente in endometru nu au abilitatea de a pregati uterul pentru a sustine o noua sarcina, a declarat profesorul Brosens, citat de bbc.com.

Un alt profesor care a luat parte la aceasta cercetare, Siobhan Quenby, care a cercetat problema pierderilor de sarcina timp de 20 de ani spune ca aceasta cercetare ofera multe sperante femeilor care se confrunta cu aceste probleme.

Peste 20% din sarcini sunt pierdute in primele 12 saptamani de la conceptie, spun statisticile in domeniu. Femeile sub varsta de 35 de ani au sanse mai mici sa sufere o pierdere de sarcina, spre deosebire de cele trecute de aceasta varsta. Totodata, o femeie care a avut un avort spontan are sanse de 25% ca acest lucru sa se repete. 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Absenta-celulelor-stem-din-endometru-poate-duce-la-pierderea-sarcinii_21530/

lauff lautf laurf