Imprimare

Simulari virtuale ale circulatiei sangvine

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatorii au reusit o simulare a modului in care circula sangele in organism realizata cu ajutorul unui supercomputer, care se apropie foarte mult de masuratorile fluxului sangvin real.

Software-ul a utilizat o reprezentare 3D a fiecarei artere de aproximativ 1mm latime, scanata de la o singura persoana.

Precizia masuratorii a trecut un prim test- cheie atunci cand fizicienii au comparat fluxul de sange in aorta virtuala cu cea a fluidului in aorta reala, intr- o replica imprimata 3D . Acuratetea s-a pastrat si atunci cand lichidul care imita sangele a trecut prin aorta de plastic, imitand modul in care sangele este pompat de inima.

"Primim rezultate extrem de apropiate, atat in ceea ce priveste fluxul constant, cat si cel pulsatil, ceea ce este foarte interesant” a spus cea care a condus cercetarea, Amanda Randles , de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord , pentru BBC.

Ea a prezentat concluziile in aceasta saptamana, la reuniunea American Physical Society din Baltimore.

"Nu este o practica obisnuită", a declarat Dr. Randles. Ea a completat ca "in momentul in care o ai, iti permite sa obtii o suprafata care reprezinta geometria vasului de sange, sa decizi ce este un nod fluid si care este modelul de curgere a sangelui. Cele mai multe simulari s-au concentrat pe sectiuni mici ale sistemului circulator."

Unul dintre obiectivele proiectului este de a testa modul in care diferite interventii realizate la pacientii cu bolile cardiovasculare – precum montarea de stenturi sau alte modificari chirurgicale - ar putea afecta intreg sistemul. In urma descoperirilor facute, ar putea fi gasite noi optiuni de tratament pentru bolile de inima.

Echipa de cercetare a folosit folosit imprimarea 3D pentru a crea o versiune din plastic a aortei scanate, astfel incat fluidul sa poata fi pompat prin ea si fluxul sa fie urmarit folosind particule strălucitoare. Oamenii de stiinta vor sa continue aceste experimente si vor sa ajunga chiar sa stimuleze evolutia celulelor canceroase in sange.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Simulari-virtuale-ale-circulatiei-sangvine_21539/

lauff lautf laurf