Imprimare

Cand apare cancerul oral si cum il poti detecta din timp

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In fiecare an, cancerul oral afecteaza la nivel mondial peste 450.000 de persoane. Cifrele mai arata ca la fiecare ora, o persoana din lume moare din pricina acestei boli. Simptomele cancerului oral apar in cazurile avansate si, foarte rar, in stadii incipiente.

"Traind zi de zi cu afectiunea, pacientul nu observa o schimbare a formelor mucoaselor sau daca i-a aparut vreo excrescenta pe limba. In general, excrescentele apar in zone mai ascunse ale gurii unde un om obisnuit nu se uita zi de zi. Numai un medic poate spune daca exista un risc sau nu in cavitatea orala", afirma doctor Ionut Leahu, specialist in implantologie dentara.

Simptome specifice

Cei mai expusi cancerului oral sunt fumatorii si oamenii care consuma excesiv alcool. De multe ori, boala este descoperita cand celulele canceroase afecteaza deja alte organe. Care sunt insa simptomele cancerului oral? In multe cazuri, ganglionii din cavitatea bucala se maresc. Conform medicilor specialisti, ganglionii sunt singurii care sufera modificari in majoritatea tipurilor de cancer oral, in cancerul limbii, al sinusurilor sau al amigdalelor.
"Orice leziune care nu se vindeca in  doua saptamani, ar trebui sa fie un semnal de alarma. Daca pacientul are senzatia ca exista ceva in plus in cavitatea bucala, ar trebui sa vina la control", atrage atentia dr. Ionut Leahu.

Tratamentul cancerului oral se face in functie de stadiul de evolutie al acestuia la momentul depistarii lui.

Un test simplu poate depista cancerul

Specialistii au pus la cale un aparat care poate depista in cateva minute eventuale celule canceroase.
Singurul aparat din Romania, aprobat de Health Canada si de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru depistarea cancerului oral, se numeste VEL-scope. Acesta poate depista prezenta cancerului si a pre-cancerului.

Autor: Dr. Ionut Leahu, Clinica Dr. Leahu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cand-apare-cancerul-oral-si-cum-il-poti-detecta-din-timp_21547/

lauff lautf laurf