Imprimare

Sanatatea orala in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un studiu realizat anul acesta in randul consumatorilor arata ca 72% dintre romani au probleme dentare.
Desi alarmanta, aceasta valoare arata o imbunatatire substantiala fata de 2012, anul lansarii campaniei Zambeste Romania, cand 80% dintre respondenti au declarat ca au astfel de probleme. Daca in 2012 unul din sapte consumatori avea carii, astazi numai unul din cinci mai are aceasta problema.

O alta problema frecvent intalnita este cea a dintilor sensibili. In 2012, la debutul acestui studiu 38% dintre respondenti aveau astfel de probleme, in timp ce in 2016 procentul lor a scazut la 31%.

Probleme ale gingiilor au fost descoperite la 35% dintre pacientii participanti la studiu in 2012, iar in prezent procentul acestora este de 37%.

Prin urmare, s-a inregistrat o crestere a cererii la categoriile de paste de dinti specializate fata de anul 2012. In cazul pastelor de dinti pentru sensibilitate dentara s-au vandut cu 23% mai multe unitati, iar in cazul pastelor de dinti pentru ingrijirea gingiilor sau a sangerarilor gingivale cu 65% mai mult.

Cea mai mare crestere a fost inregistrata de segmentul pastei de dinti pentru copii cu 80% mai multe unitati vandute,  un indicator al faptului ca parintii acorda o importanta tot mai mare igienei orale a copiilor, inca de la varste mici.

Cu toate acestea, mai putini romani au vizitat medicul dentist in ultimul an, comparativ cu 2012. Fie ca au amanat tratamentul din motive financiare, fie ca au preferat sa ajunga la medic doar atunci cand a aparut o problema, numarul romanilor care nu au fost la dentist in ultimul an a crescut de la 49% in 2012, la 54% in 2016.

Acest lucru semnaleaza o atentie scazuta a oamenilor pentru comportamentul preventiv in sanatate. Medicii dentisti recomanda controale stomatologice regulate in fiecare an.

Anul acesta initiatorii campaniei Zambeste Romania si-au propus sa recruteze 50.000 de Agenti 00Carii in scopul educarii tinerei generatii. Candidatii trebuie sa respecte urmatoarele 3 reguli de baza:

Se spala pe dinti de doua ori pe zi
Merge la medicul dentist in mod regulat
Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata

Aventurile acestor agenti vor putea fi urmarite in revista de benzi desenate dedicata campaniei Zambeste Romania.

Si in acest an, se vor desfasura programe educationale in scoli, programul "rabla pentru periuta ta" si se vor oferi consultatii stomatologice gratuite.

Peste 1.500 de medici dentisti vor oferi consultatii stomatologice si detartraje gratuite in cabinete stomatologice din intreaga tara. Oricine isi poate efectua o programare intr-unul dintre aceste cabinete, pe site-ul campaniei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sanatatea-orala-in-Romania_21544/

lauff lautf laurf