Imprimare

Deficienta de fier depistata printr-o metoda non-invaziva

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un grup de cercetatori germani au prezentat o noua modalitate non-invaziva de testare a deficientei de fier, folosind o masuratoare optica a fluorescentei albastre emise de zinc-protoporfirina.

Aceasta noua metoda nu necesita recoltarea de sange pentru analiza, ci foloseste o mica fibra optica pentru a emite un laser albastru pe buza inferioara a unei persoane. Daca zinc-protoporfirina –o substanta care se regaseste in sangele celor care sufera de anemie feripriva – este prezenta, ea emite o lumina fluorescenta, oferind un rezultat imediat. in acest mod, milioane de oameni vor putea beneficia de un mod mai simplu, mai rapid si mai ieftin de a detecta deficienta de fier.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 56 de femei, dintre care 35 aveau deficienta de fier. Rezultatele studiului au fost publicate in revista Nature Communications.

Acuratetea procedeului optic de testare a nivelului de fier din organism a fost de 90%, iar sensibilitatea a fost de 97%. Desi pana in acest moment a fost testata doar pe femei, aceasta metoda urmeaza sa fie extinsa la copii si la barbati.

Acest procedeu de testare a deficientei de fier nu este disponibil, pentru moment, publicului larg, testele fiind facute in laborator, insa este un prim pas in dezvoltarea unei solutii non-invazive de detectare a anemiei feriprive.

Deficienta de fier este cea mai raspandita problema de sanatate la nivel mondial.

In Romania, 40% dintre prescolari si 23% dintre scolari sufera de anemie feripriva, conform unor studii realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Ministerul Sanatatii, ceea ce ne aduce pe locul 2 in Europa.

Carenta de fier poate sa apara in mai multe circumstante, cum ar fi o alimentatie saraca in fier, pierderi de sange, nevoi crescute de fier sau o tulburare de absorbtie a fierului. Dintre multiplele cauze care pot provoca aparitia anemiei feriprive, alimentatia joaca un rol esential atat in prevenirea, cat si in instalarea acestei carente.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Deficienta-de-fier-depistata-printr-o-metoda-non-invaziva_21552/

lauff lautf laurf