Imprimare

Noi provocari in boala Parkinson

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Una dintre cele mai reprezentativa afectiuni neurologice inregistrate la nivel mondial, a doua ca frecventa dupa maladia Alzeimer, boala Parkinson afecteaza astazi aproximativ 6,3 milioane de persoane in intreaga lume, dintre care 1,5 milioane de europeni; potrivit estimarilor, numarul acestora este posibil sa se dubleze pana in 2030.

In tara noastra, peste 70.000 de pacienti cu aceasta afectiune beneficiaza de tratament medicamentos specific, ale carui costuri lunare individuale se ridica la aproximativ 3.000 lei.

Boala Parkinson a reprezentat si principalul sbiect dezbatut in cadrul cele de-a V-a editie a Cursului International "Movement disorders teaching course" (Curs international dedicat tulburarilor comportamentului motor), care s-a desfasurat in perioada 1-2 aprilie in Poiana Brasov. La eveniment au participat reputati specialisti in domeniu din mai multe tari, dar si aproximativ 250 de medici din tara si din strainatate.

"Varsta de debut a bolii este de obicei dupa 65 de ani, dar in prezent se inregistreaza cazuri care debuteaza sub varsta de 50 de ani, fapt care ar trebui sa ne inrgijoreze tot mai mult", a precizat prof. dr. Dafin Muresanu la eveniment.

Specialistii arata ca, pe masura ce progreseaza, boala Parkinson devine invalidanta, simptomele specifice aceste maladii fiind bradikinezia (lenotare in miscari), rigiditatea, tremorul, instabilitate la mers, iar in fazele avansate asociindu-se fenomenele de freezing (blocaj motor), crampele musculare, miscarile involuntare greu de tolerat, depresia, tulburarile de comportament si memorie, tulburarile de somn.

 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noi-provocari-in-boala-Parkinson_21555/

lauff lautf laurf