Imprimare

Salvati Copiii si Ministerul Sanatatii colaboreaza pentru conditii mai bune in maternitati

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Modul in care spitalele sunt pregatite sa aduca pe lume si sa isi ingrijeasca nou-nascutii, asigurandu-le supravietuirea, este unul dintre indicatorii majori ai sistemului public de servicii medicale, fapt care creeaza incredere in sistem si, in acest fel, pune fundamentele unei constructii pe termen lung.

Aceste aspecte au fost dezbatute de comunitatea medicala reunita la workshop-ul „Analiza mortalitatii infantile si a situatiei maternitatilor din Romania”, organizat de Salvati Copiii, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii.

"Mama si Copilul reprezinta pentru noi o prioritate, atat din perspectiva dezvoltarii asistentei medicale pentru nou-nascuti, a screening-ului prenatal, cat si a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotriva mamei si copilului. Imi doresc sa abordam in mod coerent si aplicat o serie de masuri de dezvoltare si imbunatatire a Programului Mama si Copilul pornind de la obiectivele strategice guvernamentale, de la nevoile reale ale pacienţilor nostri, dar si de la obiectivele identificate de societatea civila implicata in domeniul sanatatii mamei si copilului." – Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, Ministrul Sanatatii.

In vederea elaborarii unui plan de interventie pentru implementarea Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020, capitolul Sanatatea Mamei si Copilului, Ministerul Sanatatii, prin directia Generala de Asistenta Medicala si Sanatate Publica, in parteneriat cu Organizatia Salvati Copiii, a intocmit si aplicat in maternitatile din tara un chestionar, in scopul evaluarii dotarii cu echipamente si incadrarii cu personal a tuturor unitatilor sanitare ce primesc nou-nascuti ce necesita ingrijiri de terapie intensiva.

Date relevante din analiza chestionarelor:

Lipsa paturilor de terapie intensiva
Media numarului de paturi de terapie intensiva pe niveluri este subunitara la nivelul I si de 5 paturi pentru nivelul II.

Nasteri chirurgicale peste medie
Rata de nasteri chirugicale este foarte ridicata in tara noastra fata de nivelul considerat optim, de 10-15%

Lipsa personalului
La maternitatile de nivel I, 91% dintre spitale au mai putin de 5 medici de obstretica-ginecologie, 99% au mai putin de 5 medici neonatologi, 69% au mai putin de 10 asistente obstretica-ginecologie.

Inexistenta liniilor de garda
Liniile de garda de ATI si neonatologie sunt aproape inexistente in maternitatile de nivel I, iar numarul mediu de linii de garda obstretica-ginecologie de 1,5.

Lipsa echipamentului medical
S-a observat un procent mare al spitalelor care au declarat ca nu au echipamentul respectiv, pe niveluri de maternitati.Astfel, 13% dintre maternitatile de nivel I declara ca nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56%dintre maternitatile de nivel II nu sunt dotate cu ventilator pentur suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.

Prin formularele 230 si 200 poti directiona 2% din Impozitul pe venit

Toti cei care vor sa ajute la dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante pot completa formularele 230 si 200, prin care redirectioneaza 2% din Impozitul pe venit anual.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Salvati-Copiii-si-Ministerul-Sanatatii-colaboreaza-pentru-conditii-mai-bune-in-maternitati_21558/

lauff lautf laurf