Imprimare

Fundatia CardioPrevent lanseaza proiectul CLIPA

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Proiectul CLIPA - Combaterea efectelor hiperLIPidemiei familiale la Adolescenti si Adulti

Peste jumatate dintre decesele care afecteaza romanii in fiecare an (adica aproape 150 000 dintr-un total de 250 000) survin din cauza bolilor cardiovasculare, declansate de dezechilibre prganice ce favorizeaza ateroscleroza.

Aproape 80% dintre complicatiile datorate aterosclerozei sunt prevenibile, iar colesterolul crescut in sange este principalul factor de risc.

In acest ocntext, Fundatia CardioPrevent a lansat pe 21 martie 2016 proiectul CLIPA, pentru depistarea precoce a hipercolesteromiei familiale la copiii din scolile timisorene.

"Hipercolesteromia familiala este o boala genetica ce a fost total ignorata pana acum de catre sistemul medical - a venit insa CLIPA ca noi, medicii si cadre didactice, sistinuti de mediul privat si de reprezentanti ai comunitatii locale sa informam parintii si sa testam pentru inceput potentiala prezenta a acestei anomalii la 1000 de copii de clasa a IV-a. Pentru ca o picatura de sange poate salva o viata!", a declarat Prof. Dr. Dan Gaita, Presendintele Fundatiei CardioPrevent.

Fundatia CardioPrevent va incepe derularea unui proiect de depistare a hieprcolesteromiei familiale in Saptamana Altfel - 17-21 Aprilie, ca o prima actiune initiata de Alianta "Sanatate pentru Timisoara'.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Fundatia-CardioPrevent-lanseaza-proiectul-CLIPA_21562/

lauff lautf laurf