Imprimare

Romania se afla pe ultimele locuri in Europa la utilizarea medicamentelor pe baza de morfina

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In contextul in care Romania se afla pe ultimele locuri in Europa la utilizarea medicamentelor pe baza de morfina in ameliorarea durerilor de cancer, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, apartinatorii bolnavilor de cancer sunt invitati sa participe la cursul deicat lor, organizat de Spitalul-fundatie Centrul Medical Andalou. In cadrul cursului, apartinatorii vor afla ce metode alternative au la dispozitie pentru a-i ingriji pe cei care sufera de aceasta maladie.

In Romania si in estul Europei, nivelul de utilizare a analgezicelor opioide este de cca 2 ori mai mic fata de restul continentului.

"Nivelul de utilizare al medicamentelor extrase din opiu medicinal (intre care si morfina) in Europa de Est, inclusiv in Romania este mult mai mic fata de tarile cu o economie mai dezvoltata de pe acelasi continent.

Mai exact, in cifre, folosirea analgezicelor opioide in tarile est-europene, inclusiv in Romania, este de 4,8 mg/ cap de locuitor, in timp ce in restul Europei cifrele ating 11,3 mg/ cap de lcouitor. Media globala este de 6,27 mg/ cap de locuitor" afirma Prof. Aysen Yucel, medic specialist in algeziologie.

Studiile arata ca folosirea medicamentului potrivit in doza potrivita la momentul oportun amelioreaza durerea in proportie de pana la 80-90%.

Morfina face parte din categoria analgezicelor opioide folosite de specialisti in ameliorarea durerilor bolnavilor de cancer. Fiind principalul agent activ din opiu, morfina este un analgezic foarte puternic, a carui concentratie in extractul de opiu variaza intre 8% si 14% cu o medie de 10%.

Potrivit OMS, in fiecare zi peste 3,5 milioane de oameni din intreaga lume sufera din cauza durerilor provocate de cancer, dar numai o parte dintre ei primesc tratament pentru ameliorarea lor.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romania-se-afla-pe-ultimele-locuri-in-Europa-la-utilizarea-medicamentelor-pe-baza-de-morfina_21561/

lauff lautf laurf