Prevenirea diabetului, tema Zilei Mondiale a Sanatatii
Prevenirea diabetului zaharat de tip II este tema Zilei Mondiale a Sanatatii din acest an.
In perioada 6-10 aprilie, Institutul pentru Dezvoltare in Sanatate si Educatie, in colaborare cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, se alatura companiei lansata de Organizatia Mondiala a Sanatatii si va ofera informatii cu privire la patru elemente de baza ale unui stil de viata sanatos, prin intermediul carora diabetul si complicatiile acestuia pot fi tinute la distanta: alimentatia echilibrata, activitatea fizica, testarea periodica a glicemiei si respectarea recomandarilor medicilor.
Pe parcursul a 4 zile, pe pagina aliantaviatasanatoasa.ro vor fi publicate informatii despre diabet, teste pentru identificarea riscului de a dezvolta acesta afectiune, sugestii privind alcatuirea unui meniu zilnic echilibrat.
Sarbatorita in fiecare an pe 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii aduce in atentia publicului o problema majora de sanatate publica si ofera solutii preventive si suport informativ pentru schimbarea stilului de viata.
Scopurile campaniei din acest an a Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt:
1. Cresterea consitentizarii cu privre la incidenta din ce in ce mia mare a diabetului si cu privire la consecintele acestei afectiuni, mai ales in tarile sarace si in curs de dezvoltare.
2. Identificarea si promovarea unor actiuni specifice pentru prevenirea diabetului, pe de o parte, si pentru diagnosticarea, tratarea si ingrijirea pacientilor.
3. Lansarea primului Raport Global despre Diabet, cu scopul de a mobiliza sistemele de sanatate sa investeasca mai mult in preventia, diagnosticul si managementul diabetului.
In Romania, aproape 1 milioane de persoane cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani sunt diagnosticate cu diabet. La nivel mondial, 387 de milioane de oameni sunt diagnosticati cu diabet zaharat.
Federatia Internationala de Diabet estimeaza ca, pana in anul 2030, diabetul va deveni a 7-a cauza de mortalitate in lume, numarul persoanelor care au acesta afectiune ajungand la o o jumatate de miliard.
Sursa: PaginaMedicala.ro