S-a lansat prima clinica specializata in chirurgie ortognatica din Romania
Chirurgul Ion Nicolescu, unul dintre cei mai experimentati medici romani specializati in chirurgia ortognatica, a lansat NAOS - Nicolescu Agatstein Orthognathic Surgery, prima clinica de profil din tara.
Chirurgia ortognatica este o ramura a chirurgiei maxilo-faciale care presupune interventii asupra oaselor maxilare necesare pentru tratarea anomaliilor.
Dezvoltarea insuficienta, in exces sau asimetrica a unuia sau a ambelor maxilare duce la tulburari in alinierea dintilor, in functionalitatea intregului aparat masticator, dar si in estetica faciala. In asociere cu tratamentul ortodontic, prin proceduri chirurgicale specifice se pozitioneaza corect oasele maxilare cu obtinerea unei muscaturi si functionalitati corecte, a unui profil facial armonios, dar si imbunatatirea respiratiei, chirurgia ortognatica fiind metoda de electie in tratamentul apneei obstructive din timpul somnului.
”Chirurgia ortognatica este deja o chirurgie standardizata, adica o chirurgie cu riscuri minime, obligatorie astazi in tratamentul anomaliilor dento maxilare. Cu o istorie de peste 100 de ani, dar aplicata pe concepte moderne de peste 30 de ani, aceasta specialitate este putin cunoscuta si aplicata la noi in Romania. Mi-am asumat misiunea de a dezvolta acest domeniu pentru a oferi posibilitatea tratarii corecte a acestor anomalii cu impact major asupra functionalitatii, precum si asupra vietii sociale a acestor persoane. Astfel, pacientii romani au acces la un tratament corect si complet, de inalt nivel medical si tehnic, similar celor din centrele specializate de elita din lume. Clinica noastra promoveaza rigoarea medicala si reuneste specialisti chirurgi si ortodonti performanti, antrenati conform ultimelor noutati in domeniu”, a declarat dr. Ion Nicolescu, care este si seful departamentului de Chirurgie Maxilo-Faciala al Spitalului ”Sfanta Maria” din Bucuresti si fondator al clinicii de medicina dentara Nicolescu-Agatstein, singura din Romania afiliata la reteaua Leading Dental Centers of the World.
Pacientii de chirurgie ortognatica pot fi identificati prin aspectul facial specific, avand o fata prea lunga sau prea scurta, sau remarcandu-se printr-un profil convex sau concav.
Profilul convex (poza 1), determinat de un maxilar inferior mult prea scurt, o mandibula retrognata, este catalogat ca o anomalie de clasa a II-a. Acesta este un tipar facial caracteristic pentru aproape 30% din populatia tarii. Aspectul facial necorespunzator, muscatura incorecta prin pozitionarea dintilor inferiori mult inapoia celor superiori, dar si tulburarile respiratorii prin pozitia posterioara a limbii obliga la decizia de tratament chirurgical.
In cazul pacientilor de clasa a III-a, profilul concav (poza 2), cu barbia mai in fata, este determinat de o mandibula prognata, in exces, sau un maxilar superior deficitar, retrognat. Nu in ultimul rand, aceste anomalii sunt asociate de multe ori cu asimetrii evidente, mai ales ale mandibulei.
Protocolul standard in cazul acestor anomalii de dezvoltare dentomaxilare cuprinde trei etape: un tratament ortodontic pregatitor chirurgiei, interventia chirurgicala pe unul sau ambele maxilare si finalizarea ortodontica prin optimizarea muscaturii.
Interventia chirurgicala se face prin gura, evitand astfel orice cicatrice la exterior. Procedura se face sub anestezie generala si dureaza intre 2 si 5 ore, in functie de complexitate. Tehnica moderna face posibila deschiderea gurii imediat postoperator, cu reluarea functiei masticatorii, eliminandu-se incovenientul maxilarelor imobilizate timp de 4-6 saptamani, specific abordarilor chirurgicale clasice. Astfel, este posibila evaluarea imediata a rezultatului si este redusa perioada de recuperare postoperatorie la 10-14 zile. Un tratament complet dureaza intre 18 si 24 de luni, in functie de dificultatea cazului.
Consultatiile, evaluarile si pregatirile pentru interventie, precum si controalele postoperatorii se vor desfasura la clinica, iar operatiile vor fi efectuate intr-un spital privat.
Sursa: PaginaMedicala.ro