Imprimare

De ce NU trebuie modificata Legea Fumatului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Punctul de vedere al Societatilor Profesionale Medicale in legatura cu initiativele de modificare a legii pentru prevenirea si combaterea efectelor produselor din tutun

Anual, 42.000 de români mor prin boli cauzate de fumat (respectiv peste 80/zi). Fumatul omoara in special prin cancer si prin boli cardiovasculare, aproximativ 90% dintre cancerele pulmonare fiind cauzate de fumat.

Sustinuta de 80% din populatia tarii, implementarea legii nr. 15/2016 pentru prevenirea si combaterea efectelor produselor din tutun se desfasoara, incepând cu 17 martie 2016, in mod responsabil, fara incidente notabile.

In totala discrepanta cu aceasta realitatea o campanie impotriva acestei Legi a fost declansata de catre o parte a presei. Pe acest fond, un grup de senatori ai Parlamentului României au depus, recent, amendamente având drept scop „relaxarea” prevederilor acestei Legi.

In opinia Societatilor Romane de Cardiologie (SRC) si Pneumologie (SRP), precum si a Fundatiei Române a Inimii (FRI) la baza acestei campanii se afla ignorareaadevaratei magnitudini a efectelor devastatoare ale fumatului si a prevederilor Constitutionale referitoare la garantarea dreptului la sanatate.

Punctul de vedere al Societatilor profesionale medicale in legatura cu initiativele de modificare a Legii pentru prevenirea si combaterea efectelor produselor din tutun

Sustinuta de 80% din populatia tarii implementarea legii nr. 15/2016 pentru prevenirea si combaterea efectelor produselor din tutun se desfasoara, incepand cu 17 Martie 2016, in mod responsabil, fara incidente notabile. In totala discrepanta cu aceasta realitatea o campanie impotriva acestei Legi a fost declansata de catre o parte a presei.

Fumatul este un drog prin faptul ca induce dependenta (prin nicotina) si afecteaza grav starea de sanatate fizica si psihica a fumatorului.

Prin actiunea celor peste 4000 de compusi dintre care minim 50 sunt cancerigeni fumatul afecteaza toate organele fumatorului. Spre deosebire de drogurile legalizate fumatul este insa singurul drog care ii afecteaza si pe cei aflati in preajma fumatorului.

Fumatul omoara anual mai multi oameni decat accidentele de circulatie, sinuciderile, crimele, excesul de alcool sau consumul de droguri ilegale la un loc!

Nefumatorii sunt expusi actiunii fumului de tigara prin fumat pasiv, respectiv prin inhalarea fumului produs de fumatori (fumat „la mana a doua”) si/sau fumat involuntar respectiv prin efectul reziduurilor de tutun depuse pe hainele fumatorilor sau in interiorul locuintelor lor (fumat “la mana a treia”).

La copii fumatul pasiv sau involuntar provoaca semnificativ mai frecvent boli bronhopulmonare cronice. Fatul unei femei fumatoare fumeaza inainte de nastere in aceeasi masura ca si mama sa. In consecinta riscul de prematuritate, greutate redusa la nastere, deces la nastere sau moarte subita in perioada de nou nascut este semnificativ mai mare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/De-ce-NU-trebuie-modificata-Legea-Fumatului_21578/

lauff lautf laurf