Imprimare

Principalele obstacole in activitatea de preventie a medicului de familie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Timpul alocat comunicarii cu pacientul, inexistenta unor strategii de interventie preventiva in care sa se mentioneze rolul fiecarui furnizor: medicul de familie, medicul scolar, medicul specialist, rolul retelei de asistenta medicala comunitara, rolul mass-media, precum si aspectele legislative, modalitatea de plata a serviciilor preventive sunt doar cateva dintre osbtacolele in activitatea de preventie a medicului de familie.

Aceste subiecte au fost abordate de catre medicii de familie din judetele B, IF, BR, CL, CT, IL, GL, GR, TL in cadrul simpozionului regional PRACTIC MF, organizat de compania de comunicare medicala Houston NPA la Eforie Nord. Editia 14 a fost coordonata stiintific de Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urologie.

Printre lectori s-au aflat Prof. Univ. Dr. Mirela Manea, Prof. Univ. Dr. Costinela Georgescu, Prof. Univ. Dr. Sorin Rugina, Prof. Univ. Dr. Eduard Circo, Conf. Univ. Dr. Cristina Panea, Conf. Univ. Dr. Irina Dumitru, Conf. Univ. Dr. Gabriela Lilios, Conf. Dr. Cristina Maria Mihai, Conf. Univ. Dr. Emma Gheorghe.

In cadrul Practic MF fiecare medic are acces la informatii care se vor demonstra utile in practica medicala curenta, fie ca acestea abordeaza o problema de legislatie, de management al cabinetului, explica modele terapeutice sau prezinta informatii despre afectiuni.

Pentru medicii de familie Practic MF este o agora unde pot afla noutati, pot schimba impresii, pareri si pot gasi rezolvari pentru anumite situatii intalnite in cabinete. Unul dintre subiectele care au atras dezbateri a fost medicina preventiva in cabinetul medicului de familie. Intr-un interviu acordat Houston NPA Prof. Univ. Dr. Costinela Georgescu a declarat ca “activitatea medicala preventiva se regaseste in activitatea medicului de familie mai mult decat in orice alta specialitate medicala, fiind determinata de cele doua principii de baza ale medicinei de familie: continuitatea si primul contact cu pacientul sanatos sau bolnav”.

Potrivit Prof. Georgescu, “aceste interventii preventive nu pot fi efectuate si evaluate corect daca medicul de familie nu este sustinut si motivat, iar pacientul informat si cumva constrans sa apeleze la aceste servicii.

Nu exista proceduri de interventie preventiva pe segmente de varsta, pe grupuri populationale la risc, astfel incat medicul de familie se adapteaza fiecarui pacient si nevoilor acestuia.

Cei 140 medici participanti la editia 14 s-au bucurat de un program cu un puternic caracter interdisciplinar, interesul crescand al celor peste 2200 de medici prezenti in cei peste 4 ani la Practic MF datorandu-se in mod principal abordarii lucrarilor din mai multe domenii, ceea ce demonstreaza ca evenimentul evolueaza prin adaptarea la nevoile de informare ale medicilor.

Alaturi de Prof. Calomfirescu au conferentiat alti 21 de medici cu specialitatile medicina de familie, psihiatrie, sanatate publica, boli infectioase, endocrinologie, neurologie, medicina muncii, pediatrie, medicina interna, dermato-venerologie, gastroenterologie, medicina sportiva.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Principalele-obstacole-in-activitatea-de-preventie-a-medicului-de-familie_21582/

lauff lautf laurf