Imprimare

Implicarea Parchetului General in cazul dezinfectantilor din spitale arata cat de subred este sistemul de Sanatate din Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cand in situatii grave, care pun viata oamenilor in pericol, primele institutii care reactioneaza sunt cele din sfera Justitiei si nu ministerul Sanatatii, asta inseamna ca problemele din sistem sunt mult prea grave.

Situatia din Sanatate a ajuns atat de grava si pentru ca institutiile din domeniu nu au politici proactive, ci de ani de zile se reactioneaza doar dupa o criza grava. Iar reactia este intotdeauna una lenta si incompleta.

Asa s-a intamplat dupa drama de la Colectiv, care a scos la lumina problemele acute privind infectiile din spitale. Planul privind infectiile nosocomiale lansat de Ministerul Sanatatii va ramane doar vorba frumoasa pe hartie, daca nu este completat cu masuri urgente de modificare a legislatiei, de infiintare a unui laborator propriu al ministerului, de reorganizare a sarcinilor si responsabilitatilor in Directia de Sanatate Publica.

Ministerul Sanatatii nu trebuie sa mai astepte crize pentru a schimba lucrurile, ci are nevoie sa gandeasca si sa actioneze mai rapid. Dupa situatia de la Colectiv care a scos la lumina problemele acute privind infectiile din spitale nimeni nu mai poate spune ca nu stie ce se intampla.

Chiar de a doua zi contractele din spitale, oamenii si produsele trebuiau verificate, tocmai ca sa nu mai fim iar luati prin surprindere de realitatea de zi cu zi. De asemenea, trebuie impuse standarde minime de calitate pentru dezinfectanti, iar produsele indoielnice selectate dupa unicul principiu al celui mai mic pret trebuie eliminate.

Cristian Busoi - Europarlamentar

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Implicarea-Parchetului-General-in-cazul-dezinfectantilor-din-spitale-arata-cat-de-subred-este-sistemul-de-Sanatate-din-Romania_21584/

lauff lautf laurf