Imprimare

Curtea de Conturi a stabilit controlul sumelor pentru Programul National de Diabet din perioada anilor 2012-2014

Adaugat in Stiri din domeniul medical

CNAS precizeaza ca sumele din raportul Curtii de Conturi referitor la unele programe nationale de sanatate nu sunt definitive, ci estimate si vor face obiectul unor controale ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pentru a se determina daca aceste estimari sunt reale.

Totodata, mentionam ca unele din concluziile raportului au fost contestate de CNAS in cadrul procedurii de audit, deoarece unele din recomandarile Curtii de Conturi sunt inaplicabile practic.

In privinta sumelor platite de pacienti pentru unele medicamente din programul national de diabet, CNAS precizeaza ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, compensarea de 100% se aplica la echivalentul terapeutic cel mai ieftin, fiind la alegerea asiguratului daca opteaza pentru acest medicament sau pentru un alt medicament cu aceleasi substante active, dar mai scump, caz in care diferenta de pret este suportata de asigurat din surse proprii.

In ceea ce priveste eliberarea de prescriptii medicale pentru persoanele decedate, mentionam ca raportul Curtii de Conturi vizeaza perioada anilor 2012 – 2014, cand inca nu se introdusese cardul national de sanatate. in prezent, posibilitatea emiterii unor asemenea prescriptii a fost diminuata considerabil, deoarece la scurt timp dupa raportarea decesului titularului catre serviciile de evidenta a persoanelor cardul devine inactiv.

Totodata, trebuie precizat ca exista doua situatii distincte de prescriere si eliberare de retete pentru persoanele decedate: prescrierea si eliberarea dupa data decesului pacientului, care constituie o neregula, dar si prescrierea si eliberarea de retete inaintea datei decesului beneficiarului, pentru o perioada de timp care se intinde si dupa data decesului, caz in care nu se poate vorbi despre o neregula sau o intentie de fraudare.

In privinta diferentei dintre numarul pacientilor beneficiari de dializa si cel inscris in Registrul Renal Roman, mentionam ca aceasta diferenta apare deoarece exista in unele cazuri un decalaj de ordinul saptamanilor intre momentul inceperii tratamentului si inscrierea in registru.

Insuficienta renala cronica este o afectiune grava, cu risc vital imediat, care nu poate fi tratata in functie de indeplinirea unor formalitati birocratice. „Chiar daca sumele din raport par mari, acestea nu reprezinta decat 0,4% din totalul fondurilor de 2,24 miliarde lei utilizate pentru programul national de diabet in perioada celor trei ani auditati.

La suma respectiva s-a ajuns prin evaluarea datelor din sistemul informatic, iar Curtea de Conturi a stabilit ca aceasta suma sa faca obiectul unor controale. In mod uzual, controalele in teren arata ca sumele estimate initial sunt mai mari decat cele efective. Acolo unde vom constata in mod cert nereguli, vom imputa celor responsabili sumele respective, cu tot cu penalitatile prevazute de lege”, a declarat Radu tibichi, presedinte interimar al CNAS.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Curtea-de-Conturi-a-stabilit-controlul-sumelor-pentru-Programul-National-de-Diabet-din-perioada-anilor-2012-2014_21587/

lauff lautf laurf