Memoriu privind consecintele deosebit de grave ale utilizarii de substante dezinfectante improprii in mediul spitalicesc din Romania
Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical si Asociatia Daruieste Viata au inaintat impreuna un memoriu catre Presedintia Romaniei, Guvernul Romaniei si Ministerul Sanatatii, in care prezenta o analiza a situatiei de gravitate extrema, ce face obiectul dezbaterii publice, legata de conformitatea unor substante dezinfectante, utilizate in majoritatea spitalelor din tara noastra.
Speram ca demersul nostru sa fie perceput asa cum il dorim, si anume, drept un impuls real al societatii civile spre combaterea unei situatii de risc genocidal.
Demersul de fata provine din partea unor asociatii care s-au remarcat prin actiuni emblematice in privinta (re)construirii sistemului medical romanesc.
Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical si Asociatia Daruieste Viata vor continua sa militeze impreuna pentru o abordare profesionista in rezolvarea situatiei, fapt ce presupune un plan care sa aiba in vedere toate aspectele legate de siguranta pacientului, adica cel putin cele enumerate mai sus.
Consideram ca toate aceste demersuri trebuie indeplinite in conditii de transparenta totala si credibilitate.
Catre
GUVERNUL ROMANIEI - in atentia Domnului Prim Ministru Dacian Ciolos
MINISTERUL SANATATII - in atentia Domnului Ministru al Sanatatii Patriciu Achimas Cadariu
Stimate domnule Presedinte,
Stimate domnule Prim Ministru,
Stimate domnule Ministru,
Permiteti-ne sa va adresam prezentul Memoriu („Memoriu”) in virtutea atributiilor specifice, desemnate prin Constitutia Romaniei ale Presedintelui Romaniei, de mediator al conflictelor dintre autoritatile publice si cetateni si ale atributiilor specifice ale Guvernului Romaniei, de conducere generala a administratiei publice in favoarea ocrotirii drepturilor fundamentale ale omului, valoare esentiala a oricarui stat democrat.
In cuprinsul acestui Memoriu va prezentam o analiza a situatiei de gravitate extrema, ce face obiectul dezbaterii publice, legata de conformitatea unor substante dezinfectante, utilizate in majoritatea spitalelor din tara noastra.
Intelegem, din surse mediatice, ca exista in acest moment suspiciuni rezonabile, care au dus la declansarea unei anchete oficiale a organelor penale, in legatura cu comiterea unor fapte penale, avand drept incadrare, la momentul declansarii anchetei, la art 352 CP, ”zadarnicirea combaterii bolilor” si art 357 CP referitor la falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse, in cazul de fata fiind vorba de suspiciunea de falsificare a produselor necesare igienizarii in mediul spitalicesc.
Fara a incerca ingerinta in procesul penal, va solicitam ca, in paralel, sa analizati necesitatea declansarii unei ample anchete administrative, care sa aiba in vedere analiza aprofundata, interdisciplinara a utilizarii unor substante improprii de igienizare.
Un prim aspect, pe care trebuie sa il identifice spre analiza o asemenea comisie, consta in gradul de siguranta oferit pacientilor din spitalele in care s-au utilizat aceste substante improprii, mai exact, identificarea corecta a riscurilor la care sunt expusi pacientii si actul medical prestat in aceste unitati.
Tot din presa, ne-am informat despre declansarea, de catre Ministerul Sanatatii (MS), a unei operatiuni de (re)verificare a starii de igiena in spitalele din tara noastra, aspect care este binevenit doar daca depaseste limitele autoimpuse ale unei testari de rutina a prezentei florei microbiene in aceste unitati si daca ar avea in vedere, in mod imperios, aspecte esentiale, legate de siguranta pacientului.
Speram ca demersul nostru sa fie perceput asa cum il dorim, si anume, drept un impuls real al societatii civile spre combaterea unei situatii de risc genocidal. Demersul de fata provine din partea unor asociatii care s-au remarcat prin actiuni emblematice in privinta (re)construirii sistemului medical romanesc.
Sursa: PaginaMedicala.ro