(P) Suplimentele nutritive, remedii naturale cu efecte rapide
Suplimentele nutritionale ajuta la imbunatatirea unor probleme de sanatate putand fi folosite, atat inaintea cat si in timpul tratamentelor medicamentoase. Suplimentele ajuta memoria, intaresc imunitatea organismului, aduc un surplus de vitamine si minerale, previn ateroscleroza si pietrele la rinichi, precum si alte boli.
Pro-Natura a lansat de curand pe piata suplimentelor nutritionale, produsul Ambrozia, un tonic cu actiune asupra intregului organism ce alimenteaza vitalitatea celor cinci loje energetice: rinichi, ficat, inima, stomac si plamani.
Aceste organe relationeaza conform “ teoriei celor cinci elemente” din TCM ( traditional Chinese medicine) asociaza elemente ale naturii, precum pamantul, metalul, lemnul, apa si focul cu grupuri de organe interne formand cele cinci loji energetice care se influnteaza reciproc prin cicluri de creatie, control si distructie:
- pamant - splina, pancreas, stomac
- metal – plamani, intestin gros
- apa – rinichi, vezica urinara
- lemn – ficat, vezica biliara
- foc – inima, intestin subtire
AMBROZIA 3 X BIOTICS: prebiotice. probiotice. postbiotice. enzime. antioxidanti.
Cunoscuta sub numele de “hrana zeilor”, ambrozia este obtinuta printr-o tehnica speciala de fermentatie aeroba si anaeroba a polenului in culturi de kombucha, ce imita procesele biologice prin care albinele produc pastura ( bee bread ), sparg stratul indestructibil de exina si intina al polenului eliberand proteine, oligopeptide si toti aminoacizii esentiali.
Acestora li se adauga un pachet enzimatic deosebit de bogat; flavonoide, polifenoli, fitosteroli, auxine si acizi nucleici, vitamine si minerale: contine astfel o gama completa de nutrienti cu principii terapeutice active.
GLUCIDE, ca zaharuri reducatoare, in cantitate de 20-40%, din care: poleina; glucoza - 3,27-34,62%; fructoza - 3,19-43,84%; lactoza; rafinoza; stochiloza; riboza, zaharuri nereducatoare: 20% sau mai mult.in polen s-au mai decelat amidon, dextrine, celuloza .
LIPIDE: pana la 20%, ca esteri ai acizilor grasi: oleic, linoleic, linolenic, palmitic, stearic, arahidonic. Polenul mai contine, in cantitate mica dar esentiala, steroli. Cele mai multe tipuri de polen contin sub 0,5% steroli, ei fiind necesari in metabolizarea colesterolului de catre albine .Studii efectuate de Ivanov si colaboratorii (1985) au relevat complexitatea acestei componente prezente in amestecuri poliflorale de polen recoltat de albine.
ACIZI ORGANICI: citric, tartric, malic, malonic, succinic, aconitic, giberelic, adipic, indolil acetic, fumaric, alfa-cetoglutaric ARN si ADN - cei doi acizi nucleici - se gasesc in polen in cantitati abundente. De fapt, acest lucru este valabil pentru orice substanta capabila de reproducere.
PROTEINELE din polen reprezinta 11-45%, in structura lor aflându-se toti aminoacizii esentiali si neesentiali cu rol in nutritie. Valoarea biologica mare a polenului rezulta din continutul important si variat in aminoacizi esentiali indispensabili vietii.
CONTINUT IN AMINOACIZI: arginina - 5,70 %, histidina - 2,40 %, izoleucina - 4,50 %, leucina - 6,70 %, lizina - 5,70 %, metionina - 1,80 %, fenilalanina- 3,90 %, treonina - 4,0 %, triptofan - 1,30 %, valina - 5,70.
Studiile nutritionale efectuate pornind de la aceste date, au aratat ca polenul poate fi consumat intr-o ratie zilnica medie de 25g/zi. Studiind continutul total in aminoacizi liberi din polenul colectat de albine, Giner Pallares si colaboratorii (1987) au ajuns la concluzia ca acestia reprezinta, procentual in medie, un nivel de 28,69 mg/g polen raportat la greutatea uscata a acestuia, iar prolina, foarte abundenta in toate speciile de polen, se gaseste in concentratie medie de 19,51 mg/g polen. Desi clasificati ca aminoacizi neesentiali, se stie ca prolina si hidroxiprolina sunt componenti esentiali ai colagenului, sunt proteogenici si glucogenici.
SUBSTANTE AZOTATE:xantina, hipoxantina, geranina, trimetilamina.
VITAMINE: toate vitaminele liposolubile (A, D, E, K); b) toate vitaminele grupei B; c) vitamina C.
PIGMENTII: se afla in cantitati si de o diversitate aproape imposibil de listat, in functie de flora nectarifera; intre acestia se afla sirutina, care sporeste rezistenta vaselor capilare. Vitaminele, prezente in polen in concentratii ce justifica utilizarea acestui produs ca supliment nutritiv joaca, pe langa rolul de cofactori enzimatici si multe alte roluri esentiale in buna functionare a organismului. S-a constatat ca polenul este o sursa vegetala importanta de vitamina B12, vitamina al carui rol este bine cunoscut ca factor proteic de origine animala cu o activitate biologica extrem de ridicata.
MINERALE: sodiu, potasiu, nichel, titan, vanadiu, crom, fosfor, zirconiu, beriliu, bor, iod, zinc, plumb, argint, aur, arsenic, plutoniu, galiu, strontiu, bariu, uraniu, siliciu, aluminiu, magneziu, mangan, molibden, cupru, calciu, siliciu, sulf, fier, clor, bariu, paladiu, wolfram, iridiu, cobalt, platina, cadmiu.
Multitudinea de minerale din polen are o importanta deosebita, unele fiind componente ale proteinelor, altele ale fosfolipidelor si altele fiind coenzime. Nichelul pare a fi in mod special asociat acidului ribonucleic; protejeaza structura ribozomilor de denaturarea termica si activeaza unele enzime. Deficienta de nichel produce modificari in ultrastructura ficatului si altereaza nivelul de colesterol din membranele hepatice. Seleniul, prezent in polen, este component esential al enzimei glutation peroxidaza, care este necesara in protejarea membranelor globulelor rosii (hematiilor) si a altor tesuturi de distrugerile provocate de peroxizi; este un activator al vitaminei E.
ENZIME:un complex de enzime: amilaza, invertaza, proteaza, lipaza, fosfataza, catalaza, lactaza.
...