800.000 pacienti, in pericol de a ramane fara medicamente inovatoare
800.000 de pacienti risca sa ramana fara tratamente inovatoare incepand cu luna iulie prin disparitia de pe piata din Romania a 123 de medicamente.
Aceasta realitate vine in contextul in care sistemul de sanatate romanesc trece deja printr-o criza profunda ale carei consecinte sunt resimtite mai ales de pacientii romani.
Disparitia medicamentelor este cauzata de publicarea Ordinului de Ministru 307/2015 in Monitorul Oficial, ordin care determina coborarea pretului medicamentelor originale la nivelul celor generice, prin aplicarea articolului 8 1 .
,,Aceasta prevedere va avea consecinte deosebit de grave asupra pacientilor romani, nu doar imediate prin limitarea accesului acestora la tratament, ci si pe termen lung.
Pretul medicamentelor va cobori cu 35% sub minimul european, total nesustenabil, ceea ce ii obliga pe producatorii de medicamente nu doar sa-si reconsidere portofoliul de produse, ci si sa reevalueze oportunitatea de a aduce noi medicamente in Romania”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.
Acest Ordin a fost implementat fara o analiza de impact si in conditiile in care reprezentantii ARPIM, ai operatorilor de pe lantul de distributie, ai pacientilor au atras atentia asupra consecintelor grave pe care le va avea aplicarea articolului 8 1 in ceea ce priveste accesul pacientilor la medicamente, inclusiv in cadrul dezbaterii publice organizate luna trecuta.
,,Consecintele negative ale implementarii acestui Ordin se vor resimti si la nivel economic. Scaderea preturilor originalelor la nivelul genericelor nu va aduce economii la bugetul de stat, asa cum au afirmat autoritatile.
Medicamentele eliberate in regim compensat sunt deja rambursate la pretul celui mai mic generic, iar diferenta dintre bugetul alocat medicamentelor si consumul real este platita de producatori prin taxa clawback.
De fapt, implementarea articolului 8 1 va diminua contributiile la bugetul de stat intrucat sumele colectate din TVA si din taxele generate de impozite se vor reduce”, a adaugat Dan Zaharescu. Sistemul de sanatate romanesc are nevoie de o metodologie sustenabila de calcul al pretului la medicamente, iar acest lucru trebuie sa se intample in cel mai scurt timp pentru a putea evita declansarea unei alte crize in sistemul de sanatate.
Sursa: PaginaMedicala.ro