Imprimare

Premiera chirurgicala nationala pe cord fara bisturiu la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iasi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iasi a fost efectuata in premiera nationala o interventie pe cord fara bisturiu in cazul unui pacient cu anevrism de aorta toracica rupt cu potential letal.

La Iasi, pacientii diagnosticati cu anevrismele aortice pot fi tratati mfara interventie chirurgicala prin refacerea endovasculara a aortei toracice (TEVAR). Miercuri, 18 mai 2016, echipa de chirurgi condusa de Prof. Dr. Grigore Tinica a realizat in sala de interventii hibride a Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi in cazul unui pacient in varsta de 83 de ani o interventie inovativa prin practicarea unei metode terapeutice moderne.

Pacientul de sex masculin, prezentand multiple comorbiditati, a fost operat in 2011 pentru anevrism de aorta abdominala si diagnosticat ulterior cu anevrism de aorta toracica fisurat (dilatare importanta, potential fatal) conditii clinice care au impus abordarea unei metode noi de tratament in premiera in Romania in regim de urgenta.

Interventia fara bisturiu a constat in introducerea printr-o artera de la nivelul membrului inferior a unei proteze tubulare speciale (endograft) in segmentul afectat al aortei.

Refacerea endovasculara a aortei toracice (TEVAR) este indicata la pacientii cu: dilatare anevrismala, disectie, leziuni traumatice sau afectiuni de tesut conjunctiv care intereseaza aorta toracica.

„Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iasi dispune de o sala de interventii cardiovasculare hibride care a permis realizarea in premiera in Romania a abordului combinat chirurgical si interventional al afectiunilor cardiovasculare la pacientii cu risc operator crescut si boli asociate.

Dotarea tehnica de exceptie a salii hibride a fost posibila datorita parteneriatului cu Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi, in Institut derulandu-se concomitent programul Ministerului Sanatatii intitulat „Tratamentul Anevrismelor Aortice prin Tehnici Hibride”, finantat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, a declarat Prof. Dr. Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iasi.

Abordarea terapeutica endovasculara multidisciplinara si integrata a numeroase cazuri inabordabile prin metode ale chirurgiei cardiovasculare clasice, cu rezultate clinice spectaculoase si rate de succes peste 95%, este posibila datorita colaborarii dintre Clinica de Chirurgie Cardiovasculara condusa de Prof. Dr. Grigore Tinica si Departamentul de Cardiologie Interventionala condus de Dr. Igor Nedelciuc.

„Pana in urma cu un an, in Romania astfel de proceduri erau imposibil a fi practicate datorita costurilor prohibitive. Interventiile endovasculare sunt proceduri hibride cu indicatii precise, care se adreseaza pacientilor care nu pot beneficia de tratament chirurgical datorita afectiunilor asociate sau varstei inaintate, factori care cresc inacceptabil riscul operator.

Procedeele cardiovasculare hibride realizate in Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iasi reduc considerabil trauma, durata interventiei, durerea postoperatorie si riscul de infectii, scad perioada de spitalizare si permit recuperarea mult mai rapida”, a mai subliniat Prof. Dr. Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iasi.

Astfel interventii s-au mai realizat planificat in Institut, insa, aceasta operatie a fost efectuata in regim de urgenta.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-chirurgicala-nationala-pe-cord-fara-bisturiu-la-Institutul-de-Boli-Cardiovasculare-_Prof.-Dr.-George-I.M.-Georgescu_-din-Iasi_21619/

lauff lautf laurf