(P) Tratamentul chirurgical in boala Parkinson
In intreaga lume exista 6,3 milioane de oameni diagnosticati cu boala Parkinson. Cea de-a doua boala neurodegenerativa ca incidenta, asociaza in principal tulburari motorii, dar si unele neurocognitive, ce pot ajunge pana la dementa. In prezent, Centrul de Stiinte Neurologice din Centrul Medical Anadolu foloseste scheme medicamentoase, dar si abordari chirurgicale. Pana in prezent, cea mai eficienta metoda de tratament s-a dovedit a fi Stimularea Cerebrala Profunda.
Tratamentul medicamentos in boala Parkinson
In mod normal, exista un echilibru intre secretia a doi neurotransmitatori: acetilcolina si dopamina. In maladia Parkinson, neuronii care sunt responsabili de secretia dopaminei sunt distrusi, rezultand tremorul caracteristic.
Tratamentul medicamentos urmareste suplinirea producerii de dopamina, prin administrarea unui medicament numit levodopamina (L-DOPA), o substanta care se transformain dopamina la nivel cerebral. Scopul lui nu este de a vindeca patologia, ci de a mentine sub control simptomatologia si de a incetini evolutia bolii. Chimioterapicele s-au dovedit eficiente pentru o perioada scurta (4-6 ani), apoi pacientii nu mai raspund la tratament.
Cum functioneaza terapiile neurologice - Stimularea Cerebrala Profunda
Principiul de functionare al Stimularii Cerebrale Profunde (SCP), consta in plasare unor electrozi in anumite zone din Trunchiul Cerebral, zona de legatura dintre maduva spinarii si encefal. Electrozii ce sunt conectati la un stimulator implantat in regiunea subclaviculara. Prof. Dr. SerdarKahraman, Profesor Neurologie la Centrul Medical Anadolu, afirma ca Stimularea Cerebrala Profunda este cel mai eficient mod de suprimare a zonelor din cortexul raspunzator de aparitia simptomelor.
Acesta abordare presupune doua etape:
- Chirurgia cerebrala- se efectueaza cu pacientul treaz pentru a permite o plasare cat mai precisa a electrozilor si pentru a minimiza efectele secundare.
- Chirurgia toracica- plaseaza generatorul de impulsuri pe pacientul aflat in anestezie generala. Acesta va trimite implusuri continuu, ce pot fi controlatesi de pacient prin actionarea butonului activare/ dezactivare.
Cine este eligibil pentru tratamentulneurochirurgical in boala Parkinson?
Data fiind existenta unor sindroame precum Parkinson, rezultatele testelor clinice au aratat ca doar pacientii care au avut un raspuns pozitiv la tratamentul anterior cu L-DOPA, se incadreaza pentru operatia de Stimulare Cerebrala Profunda.In plus, persoanele care sufera de dementa nu se incadreazapentru efectuarea acestei proceduri chirugicale.
Stimulare Cerebrala Profunda -beneficii si riscuri
Ca orice operatie, SCP presupune si efecte secundare (cefalee, insomnii, dureri locale, convulsii), motiv pentru care se realizeaza o selectie atenta a pacientilor. Probabil ca cel mai mare dezavantaj al procedurii il reprezinta durata limitata de viata a bateriilor care trebuiesc inlocuite printr-o noua operatie.
In prezent, nu exista tratament curativ pentru Parkinson, insa tratamentul chirurgical urmareste cresterea calitatii vietii. Important de mentionat este faptul ca operatia nu afecteaza tesutul cerebral sanatos, ci tinteste zonele responsabile de aparitia simptomatologiei (Subtalamus, Talamus, Paleostriat).
In ceea ce priveste cercetarea in tratamentul chirugical pentru boala Parkinson, neurotransplantul ramane varianta pe care specialistii o iau in considerare. Tratamentul consta in transferul de celule de origine fetala, capabile sa produca dopamina.
Va oferim programari online la Centrul Medical Anadolu prin Doctor.ro
Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_P_-Tratamentul-chirurgical-in-boala-Parkinson_21623/