Orice persoana ar trebui sa cunoasca masurile de prim- ajutor
In perioada 3-4 iunie 2016 medicii de familie din judetele AB, BH, BN, CJ, HR, MS, SJ si SM sunt asteptati la simpozionul regional PRACTIC MF, organizat la Hotel Danubius, din Sovata.
Editia 15 va fi coordonata stiintific de Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog. Prin formatul evenimentelor Practic MF Houston incearca sa faciliteze si sa incurajeze comunicarea intre medicii cu specialitatea medicina de familie si cei din alte specialitati.
Alaturi de Prof. Calomfirescu vor mai sustine teme: Dr. Gheorghe Haber, presedinte Asociatia Medicilor de Familie Alba, Dr Remus sipos, presedinte Asociatia Medicilor de Familie Mures, Conf. Univ. Dr Monica Tarcea-medic nutritionist, decan al UMF Targu Mures, sef Lucrari Dr Edith Szekely- Microbiolog, UMF Tg Mures, sef Lucrari dr. Corina Ureche, Sef lucrari dr Lavinia Duica, dr Sorin Lesnic-medic legist si sef Lucrari dr. Adela Golea, medic sef Unitatea Primiri Urgente Smurd, Spitalul clinic judetean de urgenta Cluj.
Unul dintre subiectele de pe agenda evenimentului se refera la urgentele si masurile de prim-ajutor care se impun in astfel de cazuri."Orice persoana trebuie sa cunoasca masurile minime de urgenta care trebuie aplicate, atunci cand se impun.
Sunt de parere ca si copiii si adolescentii ar trebui sa detina informatiile de baza in acest domeniu. Iar acestea ar putea fi dobandite, in primul rand, in scoala. Oricare dintre noi ar trebui sa cunoasca activitatile de resuscitare, spre exemplu", a declarat intr-un interviu oferit Houston NPA, sef Lucrari dr. Corina Ureche, titular curs „Masuri de prim- ajutor”, la UMF Tg Mures si lector in cadrul simpozionului.
Protocolul European de Resuscitare 2015 si OMS recomanda instruirea populatiei in vederea acordarii primului ajutor de baza si a comunicarii cu dispeceratele integrate de urgenta 112.
“Astfel, in cazul unei persoane cu “lipotimie”, “colaps”, “cadere in strada”, martorul trebuie sa mearga langa persoana si sa o intrebe ce s-a intamplat. in absenta raspunsului se apropie si il intoarce in decubit dorsal. Verifica daca respira.
Daca nu respira se striga dupa ajutor, desface hainele la nivelul toracelui si incepe compresiunile (100/minut) la nivelul mijlocului sternului.
In acest timp, trebuie sunat la 112 si anuntat ca au o persoana in stop cardio-respirator la care au inceput sau nu compresiunile toracice, precum si adresa exacta. Daca nu se cunosc manevrele de resuscitare se comunica cu dispeceratul si se efectueaza manevrele indicate.
Nu se paraseste persoana pana vine echipajul de salvare”, explica sef Lucrari Dr Adela Golea, medic sef Unitatea Primiri Urgente Smurd, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj.Dr. Maria Szerac (CEO Houston NPA) a declarat:
“Ca organizatori de evenimentemedicale incercam sa implicam medicii de familie in toate actiunile pe care le organizam, indiferent ca sunt dedicate in principal altor specialitati medicale, pacientilor, publicului larg sau presei.
Nu se poate vorbi despre nicio patologie fara a lua in considerare rolul medicului de familie in preventie, in stabilirea diagnosticului precoce, in tratament sau monitorizarea pacientului.
Medicina de familie este o specialitate cu multiple provocari, care presupune abilitati deosebite de comunicare si management, o specialitate care trebuie inteleasa de catre toti actorii din sistemul medical”.
Sursa: PaginaMedicala.ro