Imprimare

Romania - pe harta mondiala a chirurgiei oncoginecologice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

- 5% dintre interventiile de tratament conservator pentru cancerul de col uterin din lume se realizeaza la noi in tara, fara nicio complicatie sau recidiva a bolii.

- 8 din 52 de femei operate prin aceasta interventie, in Romania, au decis sa aiba copii si au dus sarcina la termen in conditii perfect normale.

Prof. univ. dr. Petre Bratila, medic primar bstetrica-ginecologie, aduce pe lume al 8-lea copil, al Nataliei, o pacienta care a ramas insarcinata dupa ce a beneficiat de o interventie de trachelectomie radicala, realizata in anul 2013. Natalia are 39 de ani si 8 luni.

A fost diagnosticata in anul 2013 cu cancer de col uterin in stadiu incipient si operata atunci de catre Prof. Univ. Dr. Bratila prin aceasta metoda conservativa.

Astfel, desi alternativa ar fi fost histerectomia (indepartarea uterului, fara sanse ca in viitor sa poata sa aiba o sarcina), apeland la Prof. Univ. Dr. Bratila, singurul medic din Romania care opereaza astfel, Natalia a reusit sa ramana insarcinata 3 ani mai tarziu si sa duca sarcina la termen.

La nivel mondial, au fost realizate peste 1000 de interventii de trachelectomie radicala, 5% dintre acestea fiind realizate de Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, in Romania. In Europa de Est, aceasta interventie se realizeaza in 3 centre: Cehia, Ungaria si Romania; in Ungaria, interventia a fost realizata incepand cu anul 2000, dar folosind o tehnica invaziva, diferita de cea utilizata in Romania.

Romania se afla pe locul II in Europa de Est, dupa Cehia, in ceea ce priveste numarul de interventii realizate cu succes, prin tehnica trachelectomie radicala minim invaziva.

In lume s-au realizat, pana in prezent, peste 1000 de astfel de interventii si pot spune cu mandrie ca 52 dintre acestea sunt realizate de mine si de colectivul pe care l-am antrenat, fara nicio complicatie sau recidiva a bolii, 8 dintre paciente ducand la termen sarcina.

Aceste rezultate sunt comunicate atat pe plan national cat si international. Nu am riscat, am stiut ca pot face aceasta operatie, ca am toate mijloacele necesare in spitalele din cadrul retelei”, a mentionat Prof. univ. dr. Bratila.

Tehnica pe care a folosit-o Prof. univ. dr. Bratila pentru a o trata pe Natalia si pe celelalte 51 de paciente se numeste TRACHELECTOMIE RADICALA sau PROCEDURA DE TRATAMENT CONSERVATOR AL CANCERULUI DE COL UTERIN si este indicata doar in cazuri atent selectionate: in formele incipiente de boala, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA si IB) si in care ganglionii pelvici nu sunt invadati de celulele canceroase.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romania---pe-harta-mondiala-a-chirurgiei-oncoginecologice_21620/

lauff lautf laurf