Imprimare

World Doctors Orchestra sustine in scop caritabil trei concerte in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Banii stransi din vanzarea biletelor vor fi donati pentru infiintarea retelei nationale de telemedicina pentru epilepsie

Bucuresti, 24 mai - World Doctors Orchestra va sustine trei concerte in Romania, care vor avea loc pe 26 mai, in Cluj-Napoca la Casa Universitarilor, pe 27 mai, in Brasov la Biserica Neagra si pe 28 mai, in Bucuresti la Ateneul Roman.

Cele trei concerte pe care World Doctors Orchestra le are planificate in Romania fac parte dintr-un program amplu de sprijinire a persoanelor care sufera de epilepsie, program demarat de Cluburile Lions Cluj Napoca.

World Doctors Orchestra(WDO) este un ansamblu din care fac parte aproximativ o mie de medici din peste 50 de tari din intreaga lume, scopul acestei orchestre fiind acela de a aminti ca dreptul la sanatate, ingrijire si conditii medicale egale nu depinde de granite geografice sau de interese politice si economice.

In 2016 a sosit randul Romaniei sa fie una dintre opririle grupului, iar cauza pe care o sustine World Doctors Orchestra la noi in tara este legata de necesitatea infiintarii retelei nationale de telemedicina pentru epilepsie.

Epilepsia este o afectiune de importanta majora atat pe plan mondial, cat si local. Ea se manifesta la nivelul creierului prin descarcari electrice anormale ale sistemului nervos, fiind a treia dintre bolile neurologice ca incidenta, dupa accidentul vascular cerebral si dementa Alzheimer. Mai mult decat atat, epilepsia afecteaza mai multe persoane decat scleroza multipla, paralizia cerebrala, distrofia musculara si boala Parkinson la un loc.

In lume, la fiecare 4 minute apare un nou pacient diagnosticat cu epilepsie, ceea ce face ca numarul persoanelor diagnosticate cu aceasta suferinta sa fie de aproximativ 65 de milioane.

In Romania, specialistii estimeaza aproximativ 400.000 de pacienti care sufera de epilepsie, insa numarul declarat al persoanelor care sunt sub supraveghere medicala si tratament medicamentos este de 150.000. Din cauza lipsei unui registru national nu exista o statistica precisa a celor afectati de epilepsie, iar monitorizarea este greu de realizat deoarece multi considera epilepsia un stigmat social.

De asemenea, procesul de diagnosticare al epilepsiei este unul complex, iar tratamentul se stabileste doar in urma efectuarii unei electroencefalograme (EEG), a unei anamneze si a unui examen clinic amanuntit.

Daca afectiunea nu este identificata corect, tratamentul nu are rezultatele asteptate, iar asta presupune irosirea de resurse materiale si timp atat pentru pacienti, cat si pentru medici.

Infiintarea unei retele nationale de telemedicina pentru epilepsie este primul pas catre rezolvarea problemelor legate de aceasta afectiune si usurarea vietii pacientilor. in sprijinul crearii retelei nationale pentru telemedicina vine si World Doctors Orchestra.

Proiectul infiintarii retelei de telemedicina pentru epilepsie este initiat de Cluburile Lions din Cluj-Napoca si urmareste dotarea a cinci centre din tara cu aparate video-EEG performante, crearea unei baze de date nationale a pacientilor cu epilepsie si instruirea personalului medical si a asistentilor cu privire la folosirea corecta a acestor aparate.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/World-Doctors-Orchestra-sustine-in-scop-caritabil-trei-concerte-in-Romania_21626/

lauff lautf laurf