Studiu InoMed-IMAS: 1 din 4 romani are o experienta cu cancerul
- 21,1% dintre romani au/au avut cel putin un membru din familia restransa (sotul/sotia, fiul/fiica, mama/tata) diagnosticat cu cancer
- numai 1% dintre romani considera ca autoritatile reprezinta principalul sprijin in cazul ar fi diagnosticati cu cancer
- 75% dintre romani considera ca dureaza prea mult pana un medicament nou descoperit sa ajunga la pacientii cu cancer din Romania
Centrul pentru Inovatie in Medicina (InoMed) si compania specializata in studii de piata IMAS au realizat prima cercetare sociologica reprezentativa la nivel national care si-a propus sa evalueze relatia dintre romani si cancer.
Datele au fost colectate in perioada 1-20 aprilie 2016, pe un esantion reprezentativ la nivel national. “Centrul pentru Inovatie in Medicina, prin rezultatele prezentului studiu, a demonstrat ca resursele Societatii Civile in materie de servicii medicale sunt foarte mari si, cu siguranta, ar trebui folosite si de catre Autoritati. Domnul dr. Marius Geanta, cel care a venit cu initiativa studiului, este de altfel unul dintre putinii medici din Romania cu responsabilitate medicala, sociala si umana”, a declarat domnul Alin Teodorescu, presedintele IMAS.
Teama crescuta fata de cancer
Rezultatele studiului indica faptul ca un roman din 4 are o experienta cu cancerul:
- 5,2% afirma ca au fost diagnosticati cu o forma de cancer, ceea ce corespunde unui numar total de aproximativ 840.000 de persoane.
- 21,1% au/au avut un membru al familiei (sotul/sotia, fiul/fiica, mama/tata) diagnosticat cu cancer la un moment dat, ceea ce corespunde unui numar total de 3,34 milioane de romani in ceea ce priveste perceptia asupra bolii, 45% dintre cei care au raspuns considera ca diagnosticul de cancer duce intotdeauna la deces.
Principala temere legata de cancer este ca nu poate fi vindecat (26,6%), la care se adauga lipsa tratamentelor eficiente (7,4%), indisponibilitatea tratamentelor in Romania (7,1), lipsa banilor necesari pentru tratamente (5,8), plus teama de boala in sine, cu tot ce presupune ea (7,6%).
“In ciuda acestui progres remarcabil din punct de vedere stiintific, romanii inca asociaza intr-o proportie considerabila diagnosticul de cancer cu iminenta decesului, pe fondul unui acces redus la mijloacele moderne de preventie, screening, diagnostic si tratament, dar si pe fondul unui nivel redus de informare asupra evolutiilor spectaculoase din domeniul oncologiei, din ultimele decade”.
Statul: cote reduse de incredere si asteptari limitate 65% dintre romani, indiferent daca au fost sau nu diagnosticati cu cancer, considera ca statul roman nu asigura un tratament corespunzator pentru pacientii cu cancer. in acelasi timp, 75% dintre romani considera ca dureaza prea mult ca un medicament nou descoperit sa ajunga la pacientii din Romania.
“In acest moment, pacientii romani cu cancer au acces gratuit la mai putin de 15% dintre medicamentele aprobate, in perioada 2006-2015, de Agentia Europeana a Medicamentului”, declara dr. Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina (InoMed).
Romanii considera ca principalul sprijin in lupta cu cancerul este familia (46,3%), urmata de noile tehnologii (inclusiv medicamentele si echipamentele medicale de ultima generatie, 30,1%) si de medici (16,5%), in timp ce numai 1% considera ca autoritatile reprezinta principalul sprijin in cazul unui diagnostic de cancer. “Ministerul Sanatatii are o cota de incredere de numai 39% si doar spitalele publice se aflamai jos in acest clasament (35%), cu mentiunea ca datele au fost colectate inainte de criza dezinfectantilor
La polul opus, se afla increderea in medici, 66% dintre romani afirmand ca au incredere mare si foarte mare in doctori. Un alt aspect important relevat de studiu este ca 9 din 10 pacienti cu cancer se declara multumiti de medicul oncolog curant”, afirma dr. Marius Geanta.
Inovatia pe care romanii nu si-o pot permite
“Datele confirma inca odata rolul marcant pe care statul ar trebui sa-l joace in asigurarea accesului pacientului cu cancer la cel mai inalt nivel de asistenta medicala. in afara de compensarea medicamentelor noi, o alta posibilitate de a asigura un acces rapid la inovatie, fara costuri din partea statului, este stimularea participarii in studii clinice”, explica dr. Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina (InoMed).
Numai ca doar 6% dintre pacientii cu cancer din Romania declara ca au luat parte la studii clinice cu medicamentele oncologice, pe fondul unui procent de 53% din populatie care considera ca intrarea intr-un studiu clinic ofera acces la tratamente de ultima ora, mai bune decat cele existente.
Sursa: PaginaMedicala.ro