Solutii inovatoare pentru tratarea AVC-ului
Congresul “RoNeuro Brain Days”de la Cluj Napoca a reunit specialisti renumiti din SUA, Austria, Germania, Israel, Belgia, Italia, Rusia, Republica Moldova si Romania. Au fost prezentate cele mai noi abordari in ceea ce priveste tratarea afectiunilor neurologice, precum si teme largi ce privire la recuperarea pacientilor.
"Strategiile actuale au in vedere combinarea recuperarii motorii cu cea cognitiva si emotionala. in viitor, vom putea spune unei persoane care a suferit un accident vascular cerebral, nu numai unde este leziunea ci si cauzalitatea complexa a acesteia. De asemenea vom putea defini un program complex de recuperare fizica, cognitiva si emotionala bazat pe interventii de tip fizioterapie, suport farmacologic, diverse tehnici de neuromodulare cerebrala, toate intr-un model personalizat", a declarat prof dr Prof. Dr Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).
Statistici dramatice pentru Romania
Prof dr. Dafin Muresanu a precizat ca Romania se afla printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vascular cerebrale. "In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile neurocognitive, ce au drept consecinta finala, dementa. Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice", a mai adaugat acesta.
Alimentatia si sedentarismul, principalii factori de risc
Pentru Europa de Est, factorii de risc sunt reprezentati de: hipertensiunea arteriala, consumul excesiv de bauturi alcoolice, fumatul, obezitatea, dieta saraca in legume si fructe, aportul crescut de sare in alimentatie, hiperglicemia, hipercolesterolemia si sedentarismul. Toti acesti factori pot fi preveniti printr-un stil de viata echilibrat si prin sport.
Solutii inovatoare in salvarea si recuperarea pacientilor
Pana in prezent, terapia medicala aprobata pentru tratamentul AVC ischemic acut este tromboliza intravenoasa cu activatorul tisular al plasminogenului (rt-PA). Tromboliza are ca si obiectiv recanalizarea arteriala, cu scopul de a reduce dimensiunea ischemiei si de a salva neuronii aflati in zona de penumbra.
Limitele trombolizei sunt legate in special de intervalul de timp scurs de la debutul AVC, beneficiul metodei depasind riscul ei doar daca se administreaza in primele 4.5 ore de la debutul unui AVC. Din acest motiv, necesitatea gasirii unei terapii complementare, aplicate intr-o fereastra terapeutica mai extinsa si care ar putea imbunatati semnificativ evolutia dupa un AVC este de o importanta vitala.
Conceptul neuroreabilitarii, in plin avant
Datele din studiile experimentale si clinice sugereaza ca mobilizarea si reabilitarea fizica precoce dupa AVC sunt utile nu doar in reducerea complicatiilor ci si in grabirea recuperarii. „In ultimii ani am inceput sa dezvoltam neuroreabilitarea in Romania intr-un context modern, interdisciplinar in care neurologul, specialistul in medicina fizica si recuperatorie, psihologul, logopedul, kinetoterapeutul, ergoterapeutul si asistentul medical lucreaza in echipa si genereaza rezultatul optim pentru bolnav” a subliniat prof.dr. Dafin Muresanu.
Recuperarea functiilor senzitivo-senzoriale, a functiilor motorii si cognitive continua in grade variabile timp de saptamani sau luni dupa debutul unui AVC, constituind o noua fereastra terapeutica extrem de promitatoare.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Solutii-inovatoare-pentru-tratarea-AVC-ului_21633/