Imprimare

FDA: aparitia riscului cardiac, urmare a supradozei de loperamida

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dintre cele 48 de cazuri de prelungire a intervalului QT, stopul cardiac, sincopa si alte evenimente cardiace grave raportate catre Food and Drug Administration (FDA), putine au reprezentat un abuz neintentionat a administrarii peste doza zilnica maxima pentru adulti, cele mai multe fiind abuzuri intentionate.


"Majoritatea raportarilor de probleme cardiace grave au aparut la persoane care au folosit in mod intentionat sau gresit doze mari de loperamida in incercarea de auto-tratare a simptomelor de sevraj de opioide sau pentru a atinge un sentiment de euforie", a remarcat Food and Drug Administration (FDA) intr-un comunicat despre protectia impotriva drogurilor.


Loperamida este un agonist opioid, care actioneaza in primul rand in intestin, dar, in doze mari, are efecte psihoactive. Acesta a fost recent recunoscut ca un drog de abuz si este recomandat in forumurile de pe internet pentru tratarea simptomelor de sevraj. Luand loperamid cu medicamente care interactioneaza cu ea, inclusiv ranitidina (Zantac), riscul creste considerabil. De asemenea, aceste combinatii sunt adesea intentionate in "incercarile de a creste absorbtia si penetrarea acestuia prin bariera hemato- encefalica, de a inhiba metabolismul cu loperamida si de a spori efectele sale euforice".


Problema pare sa fi explodat in ultimii ani. Mai mult de jumatate din cele 48 de cazuri de probleme cardiace grave raportate la FDA, de cand medicamentul a fost aprobat in 1976, au avut loc in intervalul 2010-2015. Dintre aceste cazuri, 31 a dus la spitalizare si 10 la moarte. Cele mai grave cazuri au fost printre persoanele care iau de la 4 pana la 100 de doze recomandate de loperamida.


"Luati in considerare loperamid ca o posibila cauza a unor evenimente cardiace inexplicabile, inclusiv prelungirea intervalului QT, torsada varfurilor sau alte aritmii ventriculare, sincopa si stopul cardiac", FDA recomanda clinicienilor.

Standardele toxiologice si radiografiile de droguri opioide nu includ un test pentru loperamide si va reiesi un rezultat negativ in prezenta loperamidei. Daca se suspecteaza toxicitatea loperamidei, concentratiile sanguine trebuie masurate prin solicitarea in mod specific a testului de droguri, a sugerat FDA. Agentia a constatat ca medicamentele antiaritmice s-au aratat ineficiente in multe cazuri de torsade ale varfurilor asociate cu loperamida si ar trebui sa fie luate in considerare stimularea electrica sau de cardioversie.

FDA a declarat ca va continua investigarea acestei probleme pentru a vedea daca sunt necesare actiuni suplimentare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/FDA_-aparitia-riscului-cardiac_-urmare-a-supradozei-de-loperamida_21636/

lauff lautf laurf