Imprimare

Toate produsele biocide TP1 si TP2 din spitale vor fi testate in laboratoare acreditate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a facut urmatoarele precizari privind produsele biocide avizate pe piata romaneasca:

- De la data intrarii in vigoare a modificarilor la Ordinul 10/2010 al Ministrului Sanatatii, in termen de 120 de zile, toate produsele biocide cu indicatie de utilizare in unitati sanitare din categoriile TP1 (dezinfectia tegumentelor) si TP2 (dezinfectia suprafetelor) vor fi testate in laboratoare acreditate.

- Detinatorii de avize prezenti pe piata romaneasca (producatori si distribuitori) vor fi obligati sa efectueze teste de eficacitate pentru fiecare activitate a produsului mentionata in dosarul de avizare.

- Orice produs pentru care nu va fi prezentat rezultatul testelor realizate de un laborator acreditat in termenul de 120 de zile va pierde avizul de punere pe piata. Termenul de 120 de zile a fost agreat de Ministerul Sanatatii in urma propunerii specialistilor din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP).

Perioada de transparenta decizionala a modificarilor la Ordinul 10/2010 se incheie pe 23 iunie. In aceasta perioada, proiectul de Ordin de Ministru poate suferi modificari. Ministerul Sanatatii are in vedere impunerea unor reguli cat mai stricte pentru produsele biocide asigurand insa si disponibilitatea produselor in spitalele din Romania.

In paralel cu testarea antementionata a tuturor produselor biocide in laboratoare acreditate, in cadrul Programului National de Sanatate, la 1 iunie 2016 s-a demarat o prima actiune nationala de verificare a documentelor (eticheta, aviz, fisa de securitate, monitorizare de control etc.) tuturor produselor biocide TP1 si TP2.

La aceasta se adauga si o testare prin sondaj a produselor biocide destinate dezinfectiei suprafetelor (TP2). in cadrul acestei actiuni vor fi testate 42 de produse in laboratoarele INSP Iasi, DSP Ialomita si INSP Bucuresti. Din totalul produselor biocide pentru dezinfectia suprafetelor (TP2) avizate pe piata romaneasca, esantionul ales reprezinta circa o treime.

Aceste teste vor fi parte integranta a procesului de acreditare a celor trei laboratoare, reprezentand totodata primul pas al unui plan de control pe termen lung in Romania.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Toate-produsele-biocide-TP1-si-TP2-din-spitale-vor-fi-testate-in-laboratoare-acreditate_21647/

lauff lautf laurf