Imprimare

SRC, FRI si APCR au semnat protocolul de colaborare privind preventia bolilor cardiovasculare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Societatea Romana de Cardiologie (SRC), Fundatia Romana a Inimii (FRI) si Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR) au semnat protocolul de colaborare "Impreuna pentru sanatatea inimilor noastre" privind preventia primara si secundara a bolilor cardiovasculare (BCV).

„Prin semnarea acestui protocol, SRC, FRI si APCR se aliaza in lupta pentru prevenirea BCV si totodata fac un apel privind prioritizarea acestor afectiuni in politicile de sanatate, in contextul in care BCV sunt responsabile de aproximativ 60% dintre decesele inregistrate anual in Romania. Consideram ca programele pentru preventia BCV ar trebui sa constituie o prioritate nationala si sa beneficieze de implicare si sustinere la toate nivelurile, de la cel al publicului larg si al mass media, pana la nivelul factorilor decizionali”, a declarat Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, Presedinte al SRC.

Principalul obiectiv al protocolului il reprezinta cooperarea SRC, FRI si APCR in crearea si implementarea de programe si campanii de constientizare si educare a publicului larg, in special a populatiei tinere, in ceea ce priveste preventia primara si secundara a bolilor cardiovasculare. Parteneriatul este deschis tuturor celor care sunt interesati de sprijinirea si dezvoltarea unor initiative de prevenire a bolilor cardiovasculare, precum: institutii media, autoritati si institutii publice centrale sau locale, societati comerciale sau organizatii non-profit.

„Protocolul de colaborare cu SRC si APCR este o continuare fireasca a proiectelor pe care le-am implementat pana acum in domeniul preventiei bolilor cardiovasculare si in vederea sustinerii campaniilor de sanatate. Ne-am alaturat acestui demers cu increderea ca impreuna, prin programele pe care le vom derula si prin promovarea unor masuri privind reducerea fumatului, a consumului de sare, zahar si grasimi animale si prin combaterea sedentarismului, vom reusi sa schimbam modul de viata al romanilor, astfel incat sa aiba o inima sanatoasa si o viata sanatoasa cat mai lunga”, a continuat Prof. Dr. Ioan Mircea Coman, Presedinte al FRI.

„Colaborarea cu SRC si FRI reprezinta confirmarea faptului ca medicii si pacientii sunt parteneri pentru un scop comun, acela de a gasi si de a propune solutii privind scaderea mortalitatii cardiovasculare, care situeaza Romania pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste speranta de viata la nastere. Consideram ca sanatatea este in egala masura si responsabilitatea pacientilor, iar printr-un stil de viata echilibrat si prin controlul unor factori de risc ai BCV care sunt la indemana tuturor, ne putem bucura de o viata mai lunga si de calitate.”, a precizat Cezar Irimia, Presedintele APCR.

In ceea ce priveste preventia secundara, SRC, FRI si APCR vor initia demersuri in vederea asigurarii accesibilitatii publicului larg la toate mijloacele moderne de terapie si preventie secundara a bolilor cardiovasculare, in conformitate cu recomandarile ghidurilor internationale de practica medicala.

Aproximativ 60% dintre decesele inregistrate anual sunt datorate bolilor cardiovasculare, acestea reprezentand principala problema de sanatate in Romania.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/SRC_-FRI-si-APCR-au-semnat-protocolul-de-colaborare-privind-preventia-bolilor-cardiovasculare_21650/

lauff lautf laurf