Imprimare

Premiera in Romania: implant cohlear bilateral realizat pentru un sugar de numai 9 luni

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Joi, 9 iunie 2016, o echipa de medici a realizat cu succes, implantarea cohleara bilaterala a celui mai mic pacient din Romania, un sugar de numai 9 luni, interventie ce a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „M.S. Curie” din Bucuresti – Clinica ORL.

Echipa de medici a fost condusa de Conf. Dr. Dan Cristian Gheorghe, medic primar ORL si Dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competenta audiologie.

“Saptamana trecuta un bebelus de numai 9 luni a fost supus unei interventii chirurgicale de implant cohlear bilateral simultan. Este cel mai mic pacient pediatric din Romania si, totodata, cel mai mic pacient implantat bilateral. Pentru realizarea procedurii s-au folosit implante Nucleus de ultima generatie, iar evolutia postoperatorie a fost favorabila. Speram sa mentinem o varsta scazuta la implantarea pacientilor nostri, pentru un rezultat de reabiltare auditiv-verbala cat mai bun. Aducem multumiri, pe aceasta cale, firmei Cochlear, pentru suportul in realizarea acestor interventii si tehnologia inovatoare pusa la dispozitia noastra”, a precizat Conf. Dr. Dan Cristian Gheorghe, medic primar ORL - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „M.S. Curie” din Bucuresti.

In ceea ce priveste recuperarea bebelusului, Dr. Alexandra Neagu a afirmat ca aceasta “va fi una usoara datorita faptului ca s-a intervenit la o varsta atat de frageda, de doar 9 luni, lucru care va ajuta pacientul pediatric extraordinar de mult in dobandirea limbajului. Procesorul extern va fi montat peste o luna, iar din acel moment sugarul va urma o scurta perioada de acomodare, dupa care va auzi aproape la fel ca orice copil normal. Copilul a fost depistat prin screeningul autidiv efectuat imediat dupa nastere si a beneficiat de un diagnostic audiologic la varsta de 3 luni si de o interventie terapeutica precoce prin protezare auditiva la varsta de 4 luni urmata de implantarea cohleara bilaterala la varsta de 9 luni”.

Dr. Alexandra Neagu este cea care la varsta de 3 luni i-a pus bebelusului diagnosticul de hipoacuzie bilaterala profunda, ea fiind in mod constant si sustinut preocupata de constientizarea importantei screeningului neonatal si a implantarii timpurii.

Datorita testarii auditive, diagnosticarii precoce si a implantului de la Cochlear, fetita de 9 luni va avea acum o sansa la o viata normala si va auzi aproape ca un copil normal.

Mama copilului, doamna Alina Savu, a precizat ca la momentul externarii din maternitate, fetita nu a trecut testarea auditiva si astfel au ajuns ulterior la Spitalul Marie Curie pentru investigatii amanuntite.

De asemenea, mama sugarului, doamna Alina Savu si-a exprimat bucuria reusitei acestei interventii pe pagina personala de Facebook, unde a dorit sa impartaseasca cu toata lumea fericirea pe care o traieste: “Viata mea nu a fost nicicand mai frumoasa! Pentru asta, multumesc nespus echipei grozave alcatuita din Dr. Alexandra Neagu si Conf. Dr. Cristian Gheorghe. Dumnezeu a trimis acesti ingeri pe pamant deghizati in doctori. Cum ar putea fi altfel posibila o asa minune, prima reusita la 9 luni, in Romania?!”

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-in-Romania_-implant-cohlear-bilateral-realizat-pentru-un-sugar-de-numai-9-luni_21649/

lauff lautf laurf