Imprimare

Modificari ale Contractului-cadru pentru anii 2016-2017

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta din data de 16 iunie 2016 o hotarare (HG 425/2016) de completare a noului Contract-cadru, care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017, ce va intra in vigoare la 1 iulie 2016.

Contracul-cadru are ca principal scop crearea fundamentului legal pentru renuntarea la raportarea bilunara/lunara/trimestriala a serviciilor efectuate de furnizori, dupa caz, in favoarea raportarii on-line in timp real. Perioada de raportare in platforma informatica a serviciilor medicale acordate off-line urmeaza sa fie extinsa de la 72 de ore din momentul acordarii la 3 zile lucratoare dupa data acordarii serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucratoare/sarbatorile legale.

“Noul Contract-Cadru este un pas inainte in optimizarea cardului legislativ din domeniul asigurarilor sociale de sanatate, in beneficiul asiguratilor. Aceasta optimizare se afla permanent in centrul preocuparilor noastre si va avea ca efect imbunatatirea sistemului de sanatate din Romania” – declara Radu Tibichi, presedintele CNAS.

Totodata, actul normativ mentionat vizeaza optimizarea informarii asiguratilor prin introducerea obligativitatii afisarii la furnizori a informatiilor privind pachetele de servicii medicale si a tarifelor corespunzatoare, in formatul stabilit de CNAS. 

Hotararea mai urmareste revizuirea sanctiunilor aplicabile furnizorilor de servicii medicale, implementarea unui sistem de management a listelor de prioritate la nivelul asistentei medicale paraclinice din ambulatoriu si a asistentei spitalicesti, in vederea optimizarii transparentei in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si punerea in aplicare a OUG nr. 20/2016 privind cresterile salariale la nivelul unitatilor sanitare publice.

Acelasi proiect mai prevede simplificarea demersurilor de obtinere a unor dispozitive medicale (saci de stomie, aparate de oxigenoterapie etc.), introducerea posibilitatii acordarii de servicii conexe actului medical de fiziokinetoterapeuti si profesorii de cultura fizica medicala, includerea insuficientei respiratorii severe printre afectiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriu, redefinirea specialitatilor clinice care pot incheia acte aditionale pentru efectuarea ecografiei de vase sanguine si redefinirea conditiilor de vechime a aparatelor din laboratoarele de analize medicale, de radiologie – imagistica medicala si de medicina nucleara.

Proiectul normelor de aplicare a Contractului-Cadru cuprinde si majorari ale tarifelor pentru unele servicii medicale. Astfel, pentru asistenta medicala primara, valoarea minima garantata a punctului per capita creste de la 4 la 4,3lei, iar valoarea minim garantata a punctului pe serviciu creste de la 1,9 la 2 lei. Valoarea minima garantata a punctului pe serviciu din asistenta medicala ambulatorie pentru specialitatile clinice se majoreaza de la 1,8 la 2,0 lei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Modificari-ale-Contractului-cadru-pentru-anii-2016-2017_21652/

lauff lautf laurf