RoBio 2020. Romania – Un Hub Biotech al Europei Centrale si de Est pana in 2020
InvestRomania si Local American Working Group (LAWG) au organizat in 21 iunie 2016, prima conferinta anuala de biotehnologie din Romania, “RoBio 2020. Romania – Un Hub Biotech al Europei Centrale si de Est pana in 2020”.
Evenimentul a adus in discutie posibile solutii pentru crearea unui ecosistem favorabil cercetarii – dezvoltarii in domeniul biotehnologiei, care sa aiba la baza un cadru investitional predictibil si favorabil. Acest deziderat poate fi posibil prin oferirea unor facilitati fiscale pentru investitorii din acest domeniu, prin incurajarea start-up-urilor cu ajutorul sumelor acordate din Fondul pentru Inovatie si prin dezvoltarea de „Biotech Hubs” in marile centre universitare, care pot deveni acceleratoare de inovatie.
In deschidere, Manuel Costescu, Secretar de Stat, InvestRomania, a declarat: „Romania, de-a lungul timpului, s-a transformat dintr-o tara cautata de investitori pentru forta de munca ieftina, intr-o destinatie potrivita pentru investitii strategice in inovatie in diferite domenii. Studentii, viitorii angajati, sunt foarte bine pregatiti. Romania se afla in top 10 tari cu cele mai bune rezultate la olimpiadele de matematica sau IT. 90% dintre studenti vorbesc fluent limba engleza, 26% limba franceza, 17% limba spaniola. Romania ofera investitorilor o infrastructura IT foarte bine dezvoltata, colecteaza taxe mai mici comparativ cu alte state europene si totodata ofera ajutoare de stat pentru a incuraja investitiile. Romania are nevoie de inovatie, in IT, in medicina, si este important sa ne unim toate fortele pentru a atrage, proactiv, investitii straine in toate aceste domenii”.
Gabor Sztaniszlav, membru in board-ul LAWG si Director General al companiei Amgen Romania, a declarat: „Local American Working Group investeste numeroase resurse in cresterea nivelului de informare si educare cu privire la biotehnologie, un domeniu prioritar pentru cercetatorii in medicina. Companiile vad in Romania o piata in plina dezvoltare si isi doresc sa investeasca in medicina sau in IT. insa, pentru ca acest deziderat sa devina o realitate, este esential ca mediul de business sa devina unul transparent, favorabil unor astfel de investitii. Cu precadere, companiilor farmaceutice aflate pe piata din Romania le sunt impuse numeroase reglementari privind politica de preturi, taxa clawback, incetinirea accesului pacienţilor la inovatie medicala, ceea ce descurajeaza investitiile. Autoritatile trebuie sa contribuie la crearea unui mediu de business transparent si predictibil, care pe termen lung va atrage investitii si va duce la dezvoltarea pietei romanesti”.
La conferinta au participat autoritati ale statului, comunitatea academica, cercetatori, societati medicale, experti in sanatate, reprezentanti ai ambasadelor din state relevante pentru domeniul R&D Biotech.
Sursa: PaginaMedicala.ro