Imprimare

Primul curs de EEG pentru asistenti medicali al proiectului „Telemedicina in Epilepsie”

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In perioada 4-8 iulie 2016, sub egida OAMGMAMR filiala Cluj-Napoca, cu sprijinul Societatii de Neuropatie Diabetica NEURODIAB, s-a organizat primul modul din cursul „Tehnici de inregistrare EEG pentru asistenti medicali”.

La cursul de „Tehnici de inregistrare EEG pentru asistenti medicali” au participat 34 de cadre medicale, asistenti si medici din intreaga tara. Notiunile teoretice de neurofiziologie fundamentala au fost puse in practica prin demonstratiile de inregistrare electroencefalografica si poligrafica de tip atelier „hands-on”.

Pana acum, un prim demers al proiectului „Telemedicina in Epilepsie” a fost turneul in Romania al World Doctors Orchestra si cele trei concerte caritabile sustinute in luna mai a acestui an. Turneul World Doctors Orchestra in Romania a avut ca scop sprijinirea infiintarii retelei nationale de telemedicina pentru epilepsie, iar prin cele trei concerte caritabile sustinute in Cluj, Brasov si Bucuresti, a fost stransa suma de 90.000 de Euro. Din aceasta suma a fost finantat si primul curs de EEG pentru asistenti medicali.

Programul „Telemedicina in Epilepsie” se desfasoara pe perioada 2016-2018 si are ca scop atat achizitionarea de echipamente video EEG performante, crearea unei baze de date nationale a pacientilor cu epilepsie, cat si cresterea nivelului de pregatire a personalului medical dedicat in lupta contra epilepsiei.

“Dorim ca in acest mod sa ne asiguram ca nu sunt diferente semnificative intre regiunile si orasele din tara, in maniera de inregistrare EEG, de abordare a persoanelor cu epilepsie, in modalitatea in care se monitorizeaza in timp tratamentul pe care il urmeaza aceste persoane. Primele cinci zile de cursuri au fost dedicate intelegerii mecanismelor de baza, a fenomenelor fiziologice, structuri anatomice responsabile. Primele inregistrari EEG practice au fost analizate si comentate de catre cei mai experimentati doctori, iar prezenta Profesorului Florin Amzica de la Universitatea Montreal a ridicat standardele peste cele mai optimiste asteptari”, a declarat Dr. Bogdan Florea, initiator al proiectului Telemedicina in Epilepsie.

Urmatorul pas in consolidarea retelei de specialisti in epilepsie se va desfasura in perioada 12-16 decembrie 2016, cand va avea loc cel de-al doilea modul al cursului, dedicat semiologiei epilepsiei si tehnicilor de inregistrare speciala in EEG.

Epilepsia este o afectiune care se manifesta la nivelul creierului prin descarcari electrice anormale ale sistemului nervos. Ea afecteaza mai multe persoane decat scleroza multipla, paralizia cerebrala, distrofia musculara si boala Parkinson la un loc. La nivel global, se estimeaza 65 de milioane de pacienti, iar in Romania specialistii aproximeaza 400.000 de pacienti.

Dintre acestia doar 150 de mii sunt inregistrati si urmeaza tratament medicamentos.

Mai multe informatii despre epilepsie si modalitatea de sprijinire a infiintarii retelei de telemedicina puteti gasi pe pagina www.epilepsy.ro.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Primul-curs-de-EEG-pentru-asistenti-medicali-al-proiectului-_Telemedicina-in-Epilepsie__21670/

lauff lautf laurf