Refuzul medicilor de a efectua garzile suplimentare poate conduce la blocarea sistemului sanitar
Asigurarea garzilor este in pericol de la 1 august. Implementarea dispozitiilor OUG 20/2016, articolul 32, aliniatul 6, nu poate fi efectuata fara modificarea si completarea 870/2004, solicitata pentru prima data de Federatia Sindicala Hipocrat, impreuna cu Sindicatul Promedica, Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania, prin miscarea cunoscuta sub numele de „Primavara Medicala”.
Acest fapt va duce inevitabil la perturbarea activitatii medicale in unitati sanitare publice si chiar la o implementare neunitara. In acest moment, atat sefii de sectie, cat si angajatorii, nu stiu cum sa intocmeasca graficul de lucru pentru garzi.
Negocierile cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, purtate in data de 22 iulie 2016, au evidentiat riscul ca medicii care efectueaza garzile suplimentare sa nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe aceasta tema au indicat situatia dramatica in care se gasesc medicii care efectueaza garzi.
In aceasta stituatie, Federatia „Solidaritatea Sanitara” a recomandat tuturor medicilor care efectueaza garzi sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru efectuarea garzilor suplimentare (prevazute de OUG nr. 20/2016) daca nu le sunt mentionate expres in aceste contracte urmatoarele drepturi:
- Dreptul la un spor cuprins intre 25% si 75% (25% este minim obligatoriu);
- Dreptul la toate sporurile pentru conditiile de munca aplicabile la locul de desfasurare a garzilor si la sporul de noapte;
- Dreptul la concediul de odihna pentru CIM - urile aferente garzilor suplimentare;
- Dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore;
- Dreptul de a avea liber dupa garda cel putin 24 de ore.
Recomandarea a fost transmisa pana in acest moment, via e-mail, la 12.000 de medici din spitalele publice. In conditiile in care medicii pun in practica aceasta recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar in privinta activitatilor specifice garzilor.
Recomandarea face parte din Protestul inteligent lansat de Federatia „Solidaritatea Sanitara”, acesta vizand apararea drepturilor tuturor categoriile de salariati din sectorul public de Sanatate.
A doua actiune declansata in cadrul Protestului inteligent o constituie lansarea Petitiei pentru apararea drepturilor medicilor care efectueaza garzi, fiind invitati s-o semneze toti medicii aflati in aceasta situatie. In momentul semnarii, in numele fiecarui semnatar este transmis automat un e-mail catre adresele de e-mail ale Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Guvernului prin intermediul caruia semnatarul solicita drepturile prezentate in petitie si isi exprima sustinerea pentru actiunile Federatiei „Solidaritatea Sanitara” care vizeaza apararea/obtinerea acestor drepturi. Numele, prenumele, gradul profesional si localitatea semnatarilor sunt publice pe site-ul petitiei.
Sursa: PaginaMedicala.ro