Imprimare

Saptamana Internationala a Alaptarii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Intre 1-7 august, cu ocazia Saptamanii Internationale a Alaptarii, Asociatia SAMAS organizeaza evenimente pe tema alaptarii, cu acces gratuit pentru parinti in cinsprezece orase din tara: Bucuresti, Constanta, Pitesti, Timisoara, Droberta Turnu Severin, Bistrita, Bacau, Targu Mures, Radauti, Suceava, Simleul Silvaniei, Focsani, Ramnicu Valcea, Piatra Neamt si Moinesti.

2016 este al doilea an in care Romania se aliniaza tarilor din intraga lume, dand importanta cuvenita alaptatului si beneficiilor acestuia pentru copii. Asociatia SAMAS lanseaza campania pro alaptare ”iti multumesc, mama, pentru ca m-ai alaptat!” si, cu ajutorul Educatorilor Perinatali din intreaga tara, organizeaza impreuna cu parteneri locali, in fiecare zi a saptamanii, diverse evenimente pentru parinti: vizionare de filme, ateliere cu psihologi, medici, kinetoterapeuti, specialisti in nutritie, flashmob-uri cu mame care alapteaza, expozitii de fotografie, cursuri de alaptare SAMAS gratuite etc.

In Bucuresti, Asociatia SAMAS invita mamele pe 5 august la Centrul SAMAS, la evenimentul ”Alaptarea si silueta” in cadrul caruia,  Andreea Andrei - moasa si educator perinatal SAMAS, Codruta Gabriela Nedelea - consilier in nutritie si remodelare corporala si Adyna Cozma - kinetoterapeut si educator perinatal SAMAS vor vorbi despre diverse subiecte legate de alaptare, nutritie si gimnastica in timpul sarcinii, dar si de dupa nastere.

Este momentul ca promovarea si sustinerea alaptarii in Romania sa devina o prioritate nationala de sanatate. Toate forurile mondiale de sanatate, si chiar si cele economice, au luat act de legatura direct proportionala, dovedita prin nenumarate studii, intre alaptarea bebelusului si starea sa de sanatate, ritmul de dezvoltare, inclusiv intelectuala, pe toata durata vietii. In acest context, asociatia SAMAS isi doreste sa ofere unui numar cat mai mare de mame din Romania, informatii corecte despre alaptare inca din perioada prenatala si, cel mai important, suport practic mamelor care intampina dificultati in cursul alaptarii”, a declarat Ana Maita - Purtator de Cuvant, Asociatia SAMAS.

Lipsa de informatii teoretice si practice constituie motivul pentru care romancele renunta la alaptare.

Maternitatile joaca un rol decisiv in educarea mamelor, in perioada lauziei, insa doar 33% dintre mamici spun ca au fost instruite despre alaptarea exclusiva conform studiului realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului ”Alfred Rusescu” si UNICEF in 2011.

"Laptele de mama este primul si, cred, unul din cele mai importante daruri pe care mama il face copilului sau. Punerea nou-nascutului la san in prima ora de viata faciliteaza instalarea secretiei lactate, adaptarea copilului la viata extrauterina si formarea legaturii incredibile dintre mama si copil. Laptele de mama este alimentul perfect pentru sugar si contine toate substantele nutritive necesare dezvoltarii normale a organismului, precum si o multime de factori imunitari si imunomodulatori. Ca medic neonatolog, incurajez mamele sa alapteze exclusiv la san pana la sase luni si apoi, in paralel cu diversificarea, pana la doi ani, laptele de mama fiind unica sursa pura si perfect adaptata pentru necesitatile copilului”, a declarat dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog.

Mai multe detalii despre campanie puteti gasi la link-ul: http://bit.ly/2asGkPQ.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Saptamana-Internationala-a-Alaptarii_21684/

lauff lautf laurf