Imprimare

Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange cere Ministrului Sanatatii reformarea sistemului national de transfuzii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange face un apel public catre Ministrul Sanatatii, domnul Vlad Voiculescu, de a incepe procesul de reformare a intreg sistemului national de transfuzii.

S-a constatat ca centrele de transfuzie de la nivelul tarii pot acoperi doar maximum 70% din cazurile ce necesita transfuzie de sange. Cauzele sunt multiple, dar Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange considera ca ridicarea subiectului pe agenda publica si prioritizarea problemei pentru gasirea de solutii la nivelul Guvernului poate creste procentul si salva mai multe vieti.

La aproape 9 luni de la tragedia din Clubul Colectiv, prea putine lucruri s-au schimbat in sistemul national transfuzional din Romania. Spitalele si centrele de transfuzie apeleaza des la comunitate pentru atragerea potentialilor donatori, pentru ca stocurile de sange sunt mereu goale. Personalul implicat este prea putin pentru a putea face fata unei astfel de sarcini, iar centrele de transfuzie sunt putine si slab dotate, aflandu-se sub standardele unei astfel de misiuni.

Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange (FDBS), de 15 ani alaturi de donatorii de sange si de cei care il asteapta pentru o noua sansa la viata, cere Ministrului Sanatatii urmatoarele:

- Deblocarea posturilor din centrele de transfuzie. Voluntarii nu pot suplini munca pe care doar personalul calificat o poate face, mai ales in momentele critice. Lipsa de personal face, printre altele, ca donatorii sa fie primiti doar in cursul diminetii in centrele de donare. Reamintim ca pana in 2008 se putea dona si in zilele de sambata.

- Modernizarea centrelor de transfuzie, sprijinirea colectelor mobile si deschiderea de noi centre acolo unde s-a dovedit ca cele existente nu fac fata. Centrul de Transfuzie Bucuresti are adesea donatori mai multi decat pot fi preluati, acestia asteptand ore intregi pe culoarele centrului.

- Finantarea corespunzatoare a unei campanii de educare si motivare a membrilor comunitatii, cu privire la necesitatea insusirii actului donarii de sange ca act civic. Scopul final al acestei campanii este de implicare si fidelizare a oamenilor pentru a reveni cu regularitate la centrele de transfuzie. Datele existente arata ca numarul de unitati donate la mia de locuitori in Romania este de 21,5. Prin comparatie, multe dintre tarile europene au un indice de peste 60 de unitati la mia de locuitori.

Alaturi de apelul lansat catre Ministerul Sanatatii, FDBS roaga cetatenii si presa sa sprijine aceste cerinte, prin semnarea si distribuirea acestei petitii:  http://campaniamea.de-clic.ro/p/donare-sange

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Fundatia-Donatorilor-Benevoli-de-Sange-cere-Ministrului-Sanatatii-reformarea-sistemului-national-de-transfuzii_21690/

lauff lautf laurf