Imprimare

Mai multi bolnavi de cancer pot avea sansa ingrijirii paliative de baza de la medicul de familie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In cinci ani numarul bolnavilor de cancer din Romania care impreuna cu familiile lor vor primi imediat dupa diagnosticare ingrijire paliativa de baza de la medicul lor de familie ar putea creste la 60.000 prin suplimentarea bugetului de asistenta medicala primara.

Potrivit datelor din raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) 2014 pana in anul 2030 vor fi 25 de milioane de noi cazuri de cancer pe an in intreaga lume. In Romania cele mai recente studii estimeaza 1 milion de bolnavi diagnosticati cu cancer iar specialistii in domeniu spun ca numarul medicilor oncologi de la noi din tara a scazut.

OMS afirma ca ingrijirea paliativa imbunatateste calitatea vietii pacientilor si familiilor care se confrunta cu o boala incurabila, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si al altor probleme fizice, psiho-sociale si spirituale.

Ingrijirea paliativa poate fi initiata de medicul de familie, din momentul diagnosticarii, in paralel cu tratamentul curativ. Initieriea timpurie a acestui tip de ingrijire, ajuta pacientul dar si familia prin intelegerea si acceptarea diagnosticului, cunosterea bolii si a schimbarilor pe care le aduce, constientizarea faptului ca simptomele pot fi tratate, alegerea in cunostinta de cauza a tratamentelor potrivite, pentru fiecare etapa si manifestare a bolii, cunoasterea drepturilor sociale si a rolului important pe care familia il are in procesul de ingrijire. Cine ar putea sa fie un „ghid” mai bun pentru pacientul care a inceput aceasta „calatorie”, decat medicul de familie care cunoaste istoricul pacientului si al familiei sale?

HOSPICE Casa Sperantei a pus la punct si a testat in ultimele 39 de luni, un intreg sistem prin care medicii de familie din Romania dobandesc abilitati si cunostinte de baza in ingrijire paliativa pentru a deveni linia intai de sprijin pentru acei pacienti care la un moment dat primesc diagnosticul oncologic.

Prin evenimentul organizat in luna iulie a acestui an, la Brasov, s-a lansat Ghidul de ingrijire paliativa de baza si platforma online cu marturiile pacientilor si a primilor medici de familie din Romania care acorda ingrijire paliativa de baza, medicii care nu se limiteaza la scrierea unui bilet de trimitere spre oncologie, ci incep o relatie mai speciala cu pacientul oncologic si cu familia sa pentru a le da acestora sansa sa se bucure de fiecare clipa de viata.

Pentru mai multe informatii, vizitati www.hospice.ro.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Mai-multi-bolnavi-de-cancer-pot-avea-sansa-ingrijirii-paliative-de-baza-de-la-medicul-de-familie_21695/

lauff lautf laurf