Cancerul colorectal - vindecabil daca se depisteaza la timp
Cancerul colorectal este a treia cea mai frecventa forma de cancer la nivel mondial, din punct de vedere al numarului total de cazuri inregistrate, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii – Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului. Cancerul colorectal este responsabil pentru aproximativ 694.000 de decese anual.
“Cancerul colorectal poate fi vindecat daca este depistat intr-un stadiu incipient si este tratat corespunzator. Pentru ca boala sa fie identificata in primele faze de dezvoltare, ceea ce ce creste sansele de vindecare, recomandam tuturor persoanelor care au varsta de peste 50 ani sa efectueze o prima colonoscopie. in cazul persoanele cu risc crescut, aceasta poate fi efectuata chiar si la varste mai tinere. Prin testare regulata, polipii precancerosi pot fi evidentiati si eliminati, ceea ce duce la scaderea semnificativa a riscului aparitiei bolii.”, explica dr. Adina Croitoru, medic primar oncolog, Institutul Clinic Fundeni.
Persoanele cu varsta peste 50 de ani si cele cele care au antecedente familiale de polipi la nivelul colonului au un risc mai crescut de a dezvolta cancer colorectal. Rudele de gradul I (parinti, frati, surori sau copii) ale unei pacient cu cancer colorectal sunt susceptibile sa dezvolte aceasta boala, mai ales in cazul in care afectiunea a fost diagnosticata la o varsta tanara. In cazul in care mai multe rude apropiate au un istoric comun de cancer colorectal, riscul este chiar mai mare.
Cancerul colorectal apare atunci cand celulele maligne formeaza tumori in tesuturile sanatoase ale tubului digestiv, respectiv colonul sau rectul. Tipul exact de cancer "de colon" sau "rectal" este determinat de locul in care celulele maligne se formeaza si se inmultesc pentru a crea tumora primara, de unde ulterior se raspandesc la distanta, dand nastere metastazelor.
Boala debuteaza de multe ori asimptomatic, insa pe masura ce evolueaza, iar formatiunea tumorala creste, apar tulburari digestive care se manifesta prin simptome diferite. Printre cele mai comune simptome ale cancerului colorectal se numara: schimbarea tranzitului intestinal obisnuit, scaune mai putin consistente decat de obicei, prezenta sangelui in scaun , sangerare rectala, dureri abdominale, balonare, crampe, pierdere in greutate, senzatie accentuata de oboseala.
Metodele de tratament difera in functie de stadiul in care a fost diagnosticata boala. Cu cat diagnosticul este mai precoce, cu atat tratamentul este mai eficient si are ca scop vindecarea pacientului. Tratamentul include de cele mai multe ori o combinatie intre interventii chirurgicale pentru a indeparta tumora si ganglionii limfatici regionali, chimioterapie si radioterapie precum si terapii biologice.
Progresele inregistrate in intelegerea biologiei tumorale si a geneticii au dus la dezvoltarea unor generatii noi de agenti biologici pentru tratamentul pacientilor cu cancer colorectal metastatic, care nu au raspuns la tratamentele anterioare si a caror boala a progresat. Spre deosebire de agentii folositi in chimioterapie, care ucid rapid celulele care se divid, pe cele maligne in primul rand, dar si pe cele sanatoase, agentii biologici actioneaza prin influentarea proceselor care controleaza raspandirea celulelor tumorale, astfel incat aceste celule sunt inhibate sa creasca, sa se dezvolte si sa se raspandeasca in organism.
Sursa: PaginaMedicala.ro