Costurile proiectului obligativitatii cardului de sanatate sunt rambursate din fonduri europene
La un an de la introducerea obligativitatii utilizarii cardului national de sanatate, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a obtinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru acest proiect.
Acesta este cel de-al treilea proiect informatic pentru care CNAS obtine finantare europeana, dupa reteta electronica SIPE si dosarul electronic de sanatate DES.
Pana acum au fost emise 15,75 milioane carduri de sanatate (inclusiv duplicatele), iar pana la sfarsitul anului CNAS preconizeaza ca vor mai fi emise inca 650.000 de carduri.
Conform datelor din sistemul informatic SIUI, in perioada 1 septembrie 2015 – 31 august 2016 s-au validat peste 110 milioane de servicii la nivelul medicinei primare, peste 23 milioane de servicii de medicina clinica de specialitate in ambulatoriu, aproape 41 milioane de servicii paraclinice in ambulatoriu, peste 48 milioane de retete compensate si peste 3,7 milioane de servicii spitalicesti, cifre care atesta ca atat asiguratii cat si furnizorii de servicii medicale s-au familiarizat deja cu utilizarea documentului electronic respectiv.
In termeni de eficienta, datele sintetice semnaleaza scaderi semnificative a numarului de servicii medicale decontate dupa introducerea obligativitatii utilizarii cardului national, in comparatie cu perioada similara anterioara.
“Pe ansamblu, estimam ca beneficiile cardului de sanatate se pot cuantifica la peste o suta milioane euro in primul an de obligativitate a utilizarii acestuia, fata de perioada similara imediat anterioara. Asiguratii au insa o responsabilitate fata de propriul card si ii atentionam sa nu mai lase acest document la furnizorii de servicii medicale, pentru a evita posibilitatea fraudarii sistemului de asigurari in numele lor – a declarat Radu tibichi, presedintele CNAS.
Sursa: PaginaMedicala.ro