Imprimare

(P) Dependenta de jocuri de noroc - Cum se identifica si cum se trateaza?

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dependenta de jocuri de noroc este cunoscuta sub denumirea de Ludomanie si este caracterizata de dorinta arzatoare de a juca, chiar daca efectele negative ale jocului sunt bine-cunoscute. Cum fenomenul a luat amploare in ultimii ani (peste 5% dintre romani pariaza constant), exista din ce in ce mai multe cazuri de o astfel de dependenta si la noi in tara. Deoarece aceasta problema este aparuta destul de recent pe plan local, jucatorii patologici nu sunt foarte bine intelesi in societatea romaneasca si de multe ori problema lor nici macar nu este considerata ca fiind o dependenta reala.

Cum poate fi identificat jucatorul patologic?
Jucatorul patologic este mai mereu preocupat de subiectul jocurilor de noroc. Fie planuieste urmatoarea iesire, fie isi aminteste o experienta anterioara sau isi imagineaza cu ar fi daca ar castiga nu stiu ce suma.
De regula, are tendinta de a-si mari doza intr-o maniera progresiva – cu cat dependenta avanseaza, cu atat simte nevoia sa petreaca mai mult timp riscand. Atunci cand incearca sa nu joace sau este sfatuit sa-si reduca timpul petrecut cu pariurile, reactioneaza printr-o stare de iritabilitate sau neliniste.

Se ascunde fata de familie, prieteni si chiar fata de medic, nedorind ca cei apropiati sa cunoasca practicile sale. Cand este intrebat de ce joaca, va spune ca face asta pentru a se calma, pentru a uita de probleme (refugiu) sau pur si simplu va spune ca nu suporta faptul ca a pierdut si vrea sa-si recupereze pierderile.
Platforma Joc Responsabil a pus la dispozitia romanilor un test online care poate sa-i ajute pe pariori sa descopere daca au probleme in acest sens.

Cum se trateaza?
Rata de succes a tratamentelor adresate dependentei de jocuri de noroc este cuprinsa intre 50 si 80%. Se folosesc cateva tehnici terapeutice care au fost testate cu succes la nivel international. Procesul include sedinte de psihoterapie individuala si sedinte de consiliere desfasurate in compania unei persoane apropiate – care cunoaste situatia dependentului si doreste sa-l ajute in ceea ce priveste depasirea ei. In cele mai grave cazuri, se poate ajunge pana la nevoia sedintelor de psihiatrie.

Philip Mawer este unul dintre cei mai cunoscuti dependenti care au reusit sa scape de aceasta boala. Acesta a realizat un model care sa-i ajute pe jucatorii patologice sa renunte la jocuri. Programul Gamblers Allowed este bazat pe o serie de 5 sfaturi:

  • Renuntarea la minciuna – jucatorul nu mai trebuie sa-si ascunda viciul. Ba chiar din contra, trebuie sa le dezvaluie celor apropiati problema cu care se confrunta;
  • Recunoasterea gradului de gravitate al problemei – nu trebuie sa incerce sa diminueze gravitatea problemei sub nici o forma;
  • Sa gaseasca activitati cu care sa-si umple timpul – in loc sa mearga la jocuri, trebuie sa faca ceva care sa-l tina ocupat, pentru a nu se gandi numai la jocuri. Orice hobby este bun, atata timp cat nu are legatura cu pariurile;
  • Sa recunoasca puterea de vindecare a muzicii – pe care o va asculta in sens terapeutic, chiar daca initial va fii sceptic in aceasta privinta;
  • Sa nu creada ca aceasta problema il va urmari toata viata – trecutul sau nu-l va impiedica in nici un mod sa-si continue viata intr-un mod cat se poate de natural si de sanatos. De asemenea, trebuie sa-si asume eventuala duritate pe care procesul de vindecare il va avea si sa se pregateasca sa depaseasca cu succes acest impas.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_P_-Dependenta-de-jocuri-de-noroc---Cum-se-identifica-si-cum-se-trateaza__21723/

lauff lautf laurf